e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Novinky v autobusové dopravě na Lounsku

publikováno: 15.12.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Od neděle 11. prosince začala v regionu Lounska zajišťovat provoz autobusové dopravy na základě vysoutěžené smlouvy s Ústeckým krajem společnost BusLine a.s. Provozuje zde 11 zcela nových autobusů SOR CN 10,5 (rok výroby 2011), které mají kapacitu 35 míst k sezení a 40 ke stání a splňují nejpřísnější ekologickou emisní třídu EURO 5. Pro vyšší komfort cestujících jsou vozidla vybavena směrovými tabulemi, informační tabulí a také klimatizací.

Odbavovací strojky EmTest umožňující vydávání jízdenek pro nový IDS Ústeckého kraje. Od téhož data bude na linkách platit nový tarif nazývaný „zónově-relační tarif“. Pro cestující přinese v odbavování v autobusové dopravě spoustu novinek a odlišností proti současnému odbavování.

Jsem přesvědčen, že do dopravní obslužnosti na Lounsku přinášíme kvalitní služby, které ocení především cestující, ale také objednavatel, tedy Ústecký kraj. Pro tuto zakázku jsme pořídili 11 nových moderních autobusů, které nejenže jsou vstřícné k životnímu prostředí a obyvatelům míst, kterými projíždí (díky malému hluku a nízké prašnosti), ale také přinášejí komfort pro cestující, v podobě vysoce kvalitních sedaček, informačních panelů, nebo klimatizace,“ říká k novinkám v dopravě na Lounsku generální ředitel a předseda představenstva společnosti BusLine a.s., Ing. Tomáš Roubiček.

Cena za přepravu autobusem se bude v této oblasti nově určovat podle přiřazení zastávky do zóny a vzdáleností mezi zónami. Dnes cestující platí cenu za ujeté kilometry podle trasy autobusu, a to i když jede nedobrovolně zajížďkou.

Nejprve se určí, do které zóny patří nástupní a výstupní zastávka cestujícího. Zóny sdružují zastávky zpravidla v rámci jedné obce. Číslo zóny je uvedeno v nových jízdních řádech. Vzdálenosti mezi zónami byly stanoveny tarifními jednicemi, které odpovídají vzájemné vzdálenosti hlavních zastávek každé zóny v km. (V rámci jedné zóny, zpravidla obce, pojede cestující za nejnižší stanovené jízdné.) V rámci oblasti se takto sečte vzdálenost podle zón mezi počátkem a cílem cesty cestujícího. (Příklad: Ročov – Louny 15 tarifních jednic.)

Podle ceníku se zjistí cena odpovídající tarifním jednicím. Zjištěná cena platí pro cestu mezi všemi zastávkami ve výchozí zóně do všech zastávek v cílové zóně bez rozdílu. Jízdné cestující zjišťovat nemusí, jako dosud pouze nahlásí řidiči místo výstupu. (Příklad: dospělý Ročov – Louny za 26 Kč.)

Důležitou výhodou nového tarifu je pro cestující výhodné časové jízdné, a to sedmidenní, třicetidenní a devadesátidenní. Časové kupóny budou vázány na zakoupení nové čipové karty, s výjimkou sedmidenní jízdenky, která bude vydávána i v papírové podobě. Tarif je sestaven tak, aby zvýhodnil pravidelné cestující a díky využívání časových kupónů a čipových karet zrychlil odbavení cestujících.

Seznam linek
562713 Louny-Vinařice-Kozojedy
562715 Louny-Ročov-Třeboc
562716 Louny-Hřivice-Pnětluky
562717 Lipno,Lipenec-Tuchořice,Třeskonice
562718 Louny-Zálužice-Žatec
562726 Postoloprty-Lišany-Postoloprty
562734 Žatec-Postoloprty-Louny
562738 Žatec-Lišany-Postoloprty
562739 Žatec-Lipno-Louny
562741 Žatec-Kounov-Pnětluky


Více informací o tarifu a jízdních řádech na webových stránkách dopravní obslužnosti Ústeckého kraje http://doprava.kr-ustecky.cz, na stránkách společnosti BusLine a.s. (www.busline.cz) či na pobočce dopravce.