e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecká legenda Lochness slaví 30 let

publikováno: 15.11.2013, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Když se na Žatecku řekne lochneska, můžete se klidně vsadit, že není řeč o tajemné bytosti ze Skotska ani o pouťové atrakci. Je to atrakce hudební a letos se dožívá úctyhodných 30 let. A protože se to musí oslavit, tak se to oslaví a jak jinak než hudbou a zpěvy na prknech žateckého divadla. A to 19. listopadu v 19,00 hodin.

Lochneska je žatecká folková kapela víceméně regionálního dosahu. Vznikla před 30 lety při plavbě lodí po řece Ohři jako vodácké trio, s repertoárem i názvem poplatným prostředí vzniku. Jak tak muzikant k muzikantovi sedal, postupně se sešli i s kamarády ze souše. To se jim stalo osudným, neboť z nich pozvolna vznikla opravdická kapela a časem své hudební aktivity přenesli zcela na souš. Po deseti letech nezávazného muzicírování se odvážili předstoupit před platící publikum na festivalech a country bálech a jiných akcích, zatím jen jako doprovod známějších kapel. A z podia už nebylo úniku.

Kapela během tří dekád své existence prošla hudebním vývojem od písní trampských přes folk & country až k dnešnímu blues rocku. Prostě od Žalmana k Pink Floyd. Ve video i audio sekci na jejich stránkách www.lochness.cz je lze slyšet i vidět hrát např. Nezmary, Spirituál Kvintet, Pink Floyd, Petra Kalandru, ale i zpívat křehké písně od Zuzany Navarové stejně jako Žalmanovy dumky.

Během 30 let svého působení se Lochness stala žateckým fenoménem. Už několik let se bez nich neobejde Dočesná ani jiné kulturní akce pořádané městem Žatec. Jsou kapelou s působností na celém českém severozápadu.

Kapela nepodceňuje ani vlastní tvorbu a chlubí se cca 20 vlastními skladbami. Na jedno album by to už bylo, ale zatím jsou na stránkách ukázky z jednoho pokusně nahraného alba písní převzatých.

Jako na každé oslavě nás čeká spousta vzpomínání, setkání s bývalými členy a hlavně muzika, protože Lochness, jak říkají trampové, umííí.