e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kolik si vydělá obchodní zástupce v regionu, kde pracujete?

publikováno: 15.10.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na pozici obchodní referent Profesia nabízí ročně okolo 1000 možností uplatnění po celé ČR. Obsazení pozic obchodních referentů těmi správnými lidmi rozhoduje o obchodním a finančním úspěchu firmy. Na tuto pozici se nehodí každý, výhodou je však široké spektrum činností, jimiž se můžete zabývat.

Obchodní referent většinou zajišťuje dílčí odborné práce v rámci obchodního oddělení firmy. Připravuje podklady pro obchodní jednání, pro uzavírání smluv, pro vymáhání pohledávek a zajišťuje realizaci zakázek včetně jejich evidence. Jeho úkolem může být také zajišťování a provádění přepravy dovozních i vývozních zásilek, jednání s orgány celní správy, s finančními úřady a se zákazníky. 

Často se stará o evidenci jednotlivých zákazníků podle různých hledisek. Může také zajišťovat komunikaci firmy s dodavateli a odběrateli, a to v tuzemsku i zahraničí, takže zde mohou hledat stabilní uplatnění komunikativní lidé s dobrou znalostí cizích jazyků. 

Pokud se vyznáte lépe v řeči čísel, můžete se uplatnit při navrhování cenových nabídek a jejich přizpůsobování požadavkům zákazníků. Pokud máte účetní zaměření, můžete se starat o vystavování faktur a přípravu podkladů pro účetnictví.

Na Profesii najdete stovky nabídek

Volná místa pro obchodní referenty na pracovním portálu Profesia CZ nabízejí společnosti ze široké škály oborů podnikání: maloobchodu, velkoobchodu, trhu s nemovitostmi, vzdělávacích organizací, strojírenských a dalších výrobních podniků nebo logistických a přepravních firem. Po propadu počtu nabídek způsobeném nástupem pandemie covid-19 se počty nabídek opět šplhají k hodnotám ze začátku roku 2020. 

Největší zájem o obchodní referenty je v Jihomoravském kraji

Podobně jako u dalších žádaných profesí, i pro obchodní referenty evidujeme nejvíce volných míst v Jihomoravském kraji. Následuje Praha a Středočeský kraj. Meziročně nejvíce vzrostl počet nabídek v Jihočeském kraji, a to o 74 %. Růst počtu nabízených míst jsme zaznamenali také v Olomouckém kraji. Nabídek nejvíce ubylo v krajích Ústeckém, Zlínském a Vysočina.

Kde si vyděláte nejvíce?

Obchodní referenti si v České republice aktuálně vydělají v průměru 34 386 Kč, a to včetně odměn a bonusů. Nejvyšší průměrná mzda je v krajích Středočeském, Plzeňském a Pardubickém, kde přesahuje 35 000 Kč. Pod 30 000 korun měsíčně berou obchodní referenti jen ve Zlínském kraji.

profesia_graf.jpgTabulka – celková průměrná mzda podle krajů

Pokud analyzujeme nabídky zaměstnavatelů na pracovním portálu Profesia CZ, nejvíce zaměstnavatelů nabízí obchodním referentům kromě finančního ohodnocení dovolenou navíc (33 %) a další vzdělávání (20 %).

P.I.