e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vyzkoušejte si výrobu kdoulové marmelády

publikováno: 15.10.2019, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Z netradičního ovoce - kdoule - budou jako každý rok vyrábět marmeládu ve Vernerově mlýně v Brloze na Lounsku. Kdoulování, které je certifikovaným zážitkem POOHŘÍ regionální produkt®, se koná v sobotu 19. října.

"V letošním roce jsme opět připravili dva časy, od kolika se bude vařit marmeláda. Vařit se bude v prostoru stodoly, tak si pro jistotu s sebou vezměte svetr nebo mikinu," doporučují majitelé historického mlýna.

Přihlásit se můžete na 19. října buď od 10,00 nebo od 13,30. Všechny ingredience budou k dispozici, jen skleničky na marmeládu si doneste vlastní (5 - 6 skleniček dle velikosti). Vstupné je 280 korun a zahrnuje také občerstvení v podobě kdoulového čaje a sladkého pečiva z kdoule. Termín je třeba rezervovat na e-mailu vernermlyn@seznam.cz do 17. října.

Co je to kdoule? Jde o sladké ovoce, vonící po citrusech, tvarem a barvou připomínající hrušku. Přestože je doma především ve Středozemí a střední Asii, zdomácněla také v Brlohu u mlýna, kde se z ní tradičně vaří marmeláda. Zajímavostí je, že portugalsky se kdoule nazývá marmelo - odtud tedy jméno výrobku našich zavařenin.

Foto: LoggaWiggler from Pixabay.