e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Také v Kadani se můžete stát v sobotu archeologem

publikováno: 15.10.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Už jsme vás informovali o tom, že v sobotu 17. října, se chystá den archeologie a jaký program připravují v Mostě a Teplicích. Přidává se také muzeum Kadaň, kde bude den probíhat od 9,00 hodin na Střelnici.

Představit archelogii veřejnosti a ukázat, co všechno obnáší práce archeologa - to je hlavním smyslem Mezinárodního dne archeologie. K oslavám se připojilo i Městské muzeum v Kadani. Pro všechny zájemce o archeologii připravilo program, při kterém se mohou seznámit s mnoha jejími tvářemi pěkně zblízka.

Od devíti hodin vás průkopník letecké archeologie PhDr. Zdeněk Smrž seznámí s principy této zajímavé metody a s tím, v čem může být prospěšná. Přednáška bude doplněna unikátními fotografiemi Kadaňska z ptačího pohledu. Ve třináct hodin bude promítána rekonstruovaná a digitalizovaná verze legendárního filmu Karla Zemana Cesta do pravěku. Od čtrnácti hodin pak začne hlavní část programu. Na prostranství před Střelnicí budou nejen členové Archeoklubu Kadaň představovat jednotlivé archeologické disciplíny a metody. Budete si například moci zkusit archeologický výzkum pro nejmenší. Uvidíte originály pravěkých nádob, zkusíte si vymodelovat svou vlastní venuši. V pravěké kuchyni si nadrtíte obilí na zrnotěrce a upečete vlastní „chléb“. A dokonce budete moci vstoupit do stylizované jeskyně, kde bude pravěký hrob. A ve stejné jeskyni zkusíte vytvořit svou vlastní jeskynní malbu.

Další informace o programu v Mostě a Teplicích získáte v Tipech na víkend.