e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend: 17. až 19. října

publikováno: 15.10.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Projít se podzimním zooparkem a zasadit si vlastní strom? Nebo ochutnat zabijačkové hody na zámku? Vrátit se na vesnici začátku minulého století? Přijmout pozvání na zámecký ples? Vychutnat si víkend s vůní Francie v Lounech? Proběhnout se zámeckým parkem? Nebo se ponořit do vědeckého bádání v Kadani? Co si vyberete? Opravdu, i v říjnu máte z čeho vybírat! Podívejte se na naše tipy na víkend.

Den stromů
Připomenout si význam stromů  zasadit vlastní můžete v zooparku v Chomutově v sobotu 18. října. Oslava dne stromů bude probíhat od 11,00 do 15,00 hodin a jsou připraveny soutěže pro děti hry a ukázky různých druhů stromů s Lesy ČR. Za 200 Kč můžete vysadit duby, buk, lípu, vrbu nebo okrasný keř. Vše bude připraveno, stačí se ozvat na ekolog@zoopark nebo 777 551 893. (Sázení stromů v zooparku na fotografii, foto: Podkrušnohorský zoopark Chomutov).

Ukončení sezony na Hrádku
Každoroční symbolické ukončení kulturní sezóny na zámku Červený Hrádek zaujme svým programem především nejmenší návštěvníky, milovníky folklóru a dobré kuchyně. Program na zámku u Jirkova začne v sobotu 18. října v 10,00 hodin a bude pokračovat do čtyř odpoledne. Podrobnosti se dočtete v článku.

Otevření naučné stezky
Nová naučná stezka Jesenicko, na níž se podíleli Petrohrad a Jesenice, se otevře turistům v sobotu 18. října. Program otevření začíná mezi devátou a desátou hodinou v autokempingu v Jesenici, kde obdrží účastníci mapky trasy a propagační tiskoviny. V 11,30 hodin proběhne vysvěcení opraveného křížku a o hodinu později vysvěcení kaple Všech Svatých Petrohrad. Na poutníky bude v Petrohradě čekat občerstvení a v případě zájmu si mohou prohlédnout sbírku starých fotografií a pohlednic sběratele Jiřího Bláhy.

Varhanní koncert 
V kostele Sv. Václava ve Velké Černoci na Žatecku zazní varhary a zpět sólistů v sobotu 18. října od 14,00 hodin. Účinkují: Eva Boháčková -  soprán, Pavel Machát -  tenor,  Helena Vlahačová -  varhany, Karel Vencour -  trubka . Sólisty doprovodí Anatol Čajka -  klavír a klarinetový/saxofonový kvartet Harmony Quartet. V podání hudebníků z Teplic a Ústí nad Labem zazní klasické varhanní skladby od J.S.Bacha, W.A.Mozarta, M.A.Charpentiera, F.Liszta, zpívaná sóla a dueta z operet od O.Nedbala, F.Hervé, R.Frimla a písně z muzikálů My Fair Lady a Fantom opery. Koncert je na podporu oprav a údržby kostela Sv.Václava ve Velké Černoci. Při vstupu do síně je umístěna expozice o restaurování a opravě kostelních varhan. Vstupné dobrovolné.

Podzim na vesnici
Skanzen Zubrnice na Ústecku pořádá tradiční ukázky života a prací na vsi přelomu 19. a 20. století během podzimu. Budete mít možnost vyzkoušet si vybrané zemědělské práce – výmlat obilí cepem, zpracování lnu, sušení ovoce v historické sušárně, v provozu bude zemědělská technika - traktory a stabilní motory. Pro děti navíc je připravena vodnická stezka s jednoduchými úkoly, pro všechny ochutnávky jídel a pečení v peci. Otevřeno bude v sobotu a neděli 18. a 19. října od 9,00 do 16,00 hodin.

Zámecký ples
První zámecký ples pořádá 18. října Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun. Probíhat bude v nádherných prostorách zámeckých sálů, takže se budete moci cítit, jako byste dostali pozvání na šlechtický bál. Večerem provází Chilli band z Klášterce nad Ohří, připraven bude doprovodný program a půlnoční překvapení. Ples začíná ve 20,00 hodin.

Dostihy
Poslední dostihový den má na programu Hipodrom Most. V sobotu 18. října se pojede Českomoravská cena. Od půl jedné bude jezdit zdarma kyvadlová doprava z města, dostihové odpoledne začne prvním dostihem v půl druhé, celkem je jich připraveno sedm.

Podzimní tvoření
Botanická zahrada Teplice zve o víkendu 18. a 19. října na Podzimní tvoření. Podle vlastní fantazie si dozdobíte okrasnou tykev či kapustu, vytvoříte si podzimní aranžmá nebo si vyzkoušíte malování na obličej. Akce probíhá od 10,00 do 17,00 hodin.

Francouzský víkend
O víkendu se v Lounech představí Francie, konkrétně partnerské město Veneux Les Sablons. V pátek 17. října v 17,00 hodin se koná v knihovně přednáška o Francii. V sobotu se na náměstí konají speciální farmářské trhy, rozšířené o produkty s francouzskou tématikou. V prodeji budou například francouzské sýry, kosmetika, vína, cukrářské výrobky nebo pekárna s croissanty. Zaposlouchat se můžete do šansonů a zahrát si petanque, program doplní spanilá jízda citroenů zvaných kachna. Místní restaurace Caramell, Merlot a Nový Svět budou celý víkend vařit francouzské speciality. 

Běh zámeckým parkem
V neděli 19. října si můžete jít zaběhat podzimním zámeckým parkem v Klášterci nad Ohří. Start tradiční atletické akce pro děti a dospělé je v 9,00 hodin.

Vendelínské hraní
Třetí ročník akce se koná v sobotu 18. října od dvou odpoledne v kostele v Perštejně u Klášterce nad Ohří. Pro děti bude připravena loutková pohádka, v 15,00 hodin si můžete poslechnout lidové písně v podání sboru Chrpy, od 16,00 hodin zahraje Madrigal z Kadaně a v 17,00 hodin country a bluegrassová skupina z Klášterce nad Ohří Muzika občas, v 18,00 hodin vystoupí Vendula Příhodová. Vrcholem večera bude od 19,00 hodin vystoupení umělce přezdívaného Jaromír 99, autor hudby k filmu Alois Nebel, zakládajícího člen kapel Priessnitz a Umakart. Před kostelem bude probíhat doprovodný program, od 14,00 do 19,00 hodin výtvarný ateliér. Po skončení programu v kostele pokračuje akce neformálním posezením s účinkujícími v místním Pivovaru Chalupník.

Kirwitzerův den
V sobota 18. října se ve Františkánském klášteře v Kadani koná další ročník Kirwitzerova dne, který představí i laické veřejnost zajímavosti z vědy. Kirwitzerův den je vlastně sérií popularizačních přednášek s vědeckou tématikou. Kadaňský rodák Václav Pantaleon Kirwitzer (1588 - 1626), jehož jméno zaštiťuje celou akci, byl astronomem a misionářem v jihovýchodní Asii. Podrobný program v tomto článku