e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jsme spokojeni, ale bojíme Romů a nezaměstnanosti

publikováno: 15.10.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tak se alespoň dá stručně shrnout hodnocení Ústeckého kraje jeho obyvateli podle nedávného průzkumu veřejného mínění agentury STEM/MARK. Většina obyvatel kraje (64 %) je ráda, že žije v tomto kraji. Kraj si tak oproti loňsku mírně polepšil - v roce 2011 bylo spokojeno 61 procent lidí. Jako vážný problém lidé vnímají hlavně soužití Čechů a Romů a v posledním roce také mnohem výrazněji nedostatek pracovních příležitostí.

Vliv na velký podíl spokojených mělo hlavně hodnocení starší lidí nad 60 let, kteří jsou nejčastěji spokojení. Více spokojenosti projevují lidé v menších obcích od jedno do dvou tisíce obyvatel. "Naprostá většina dotázaných považuje svoji životní úroveň za dobrou nebo spíše dobrou (74 %). Výrazně se odchylují studenti a učni (častěji hodnotí životní úroveň příznivě) a nezaměstnaní (častěji hodnotí životní úroveň nepříznivě)," uvádí vedoucí oddělení tiskových informací krajského úřadu Zdeněk Rytíř.

Nejproblematičtější z hlediska životní úrovně je poněkud překvapivě Děčínsko. "Obyvatelé tohoto okresu sice tvoří zhruba pětinu obyvatel kraje, ale asi třetinu mezi lidmi s velmi nízkou životní úrovní," doplňuje Rytíř.

Co lidem nejvíc vadí na životě v Ústeckém kraji? Především je to soužití Čechů a Romů - více než polovina dotázaných to vidí jako mimořádně závažný problém. Stejně kritická je i nabídka pracovních příležitostí, přičemž situace se tu oproti loňskému roku výrazně zhoršila - počet lidí, kteří tento problém vnímají jako mimořádně závažný stoupl z 38 na 49 procent. Další kritika obyvatel pramení ze strachu ze ztráty zaměstnání a kriminality. Třetina lidí jako závažný problém nedostavěnou dálnici D8. "Podle mínění respondentů by měl Ústecký kraj přednostně investovat například do zdravotní péče, podpory podnikání, oprav silnic a řešení situace ve vyloučených lokalitách," uzavřel Zdeněk Rytíř.

Dodejme, že výsledky průzkumu zveřejnil krajský úřad Ústeckého kraje dva dny před krajskými volbami, a to s pozitivním titulkem i úvodem. My zveřejňujeme informace až po volbách, kdy už je také jasné, nakolik svou spokojenost vyjádřili obyvatelé svým hlasováním.