e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Labská stezka v Ústeckém kraji získala pochvalu

publikováno: 15.10.2010, kategorie: Turistika, autor: Alena Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

V polovině září zahájila svou cestu Tour de Labe handicap 2010, která odstartovala u pramene řeky Labe nad Labskou boudou v Krkonoších a končila v Děčíně. Cílem jízdy bylo zmapování bariér a překážek na Labské stezce. Členy týmu Tour byli kromě cyklistů také vozíčkáři, kteří trasu absolvovali na kolech s ručním pohonem, tzv. handbike.

Organizátoři už zveřejnili pracovní soupis bariér, které během devítidenní jízdy zakreslili, vyfotografovali a nafilmovali. Výsledky ukazují, že Labská stezka na území Ústeckého kraje patří k nejlepším úsekům trasy.

Ústecký kraj je na tom dobře, především je zde vidět rok od roku vývoj a systematická práce na Labské stezce. Například oddělení pěších a cyklistů na novém úseku v Ústí nad Labem má  předpoklad být bezpečným úsekem pro všechny, kteří budou cyklostezku využívat,“ prozradil Jan Ritter, předseda občanského sdružení Labská stezka Nymburk, které je hlavním pořadatelem Tour. Podle něj Ústecký kraj pracuje koncepčně na přípravě a realizaci jednotlivých úseků Labské stezky. V roce 2011 by měla být dokončená část mezi Litoměřicemi a Třebouticemi, úsek Přerov – Velké Březno – Valtířov, dále Děčín – Přerov a v rámci 3. etapy se myslí i na nedokončené úseky na Litoměřicku. V příštím roce pak budou zahájené stavby dalších chybějících úseků.

Aktivita Ústeckého kraje je možná i důsledkem frekvence cykloturistů z německé části Labské stezky, což je správné a logické,“ uvádí Ritter.

Nejčastějšími bariérami na Labské stezce jsou pro vozíčkáře schody, obrubníky, úzké lávky, kostrbaté nájezdy, frekventované úseky silnic, nezpevněné cesty, bahnité úseky, kamenité cesty, či jemný písek. V Ústeckém kraji šlo hlavně o Zdymadlo Střekov (podchod pod železnicí a schody na zdymadle) a úseky, které vedou po frekventovaných silnicích. Uvedená místa vadí nejen vozíčkářům, ale také rodinám s kočárky a dětskými vozíky, seniorům, turistům s bagáží. Pokud by se například podařil bezbariérový průjezd u zdymadla na Střekově, umožnilo by to bezpečnou cestu všem cyklistům, kteří dnes musí denně jezdit mezi auty po silnici. Na téma bariéry, bezpečnost, povrchy a zeleň podél Labe hodlá Labská stezka o.s. uspořádat v roce 2011 konferenci.

Pro nás jako pro investora Labské cyklostezky je zpětná vazba této cyklojízdy důležitá a významná, protože nás upozorňuje na místa, která mohou být pro vozíčkáře, ale i cyklisty se zátěží, rodiče s vozíky na přepravu dětí nebo bruslaře na in-linech, obtížně zvládnutelná. Osobně jsem si s účastníky projela nenáročný úsek z Roudnice do Litoměřic, kde jsme na žádné bariéry nenarazili, ale v úsecích, kdy cyklostezka vyústí na hlavní silniční tah, je to pro všechny účastníky provozu hodně nebezpečné,“ řekla radní pro kulturu, památkovou péči a sociální věci Jana Ryšánková.

Jsem rád, že Labská stezka existuje i když je ještě mladá a necelá. Jsou místa krásná a dokončená, jsou i místa nedokončená přírodní a také krásná,“ řekl Ritter, který si myslí, že Labské stezce prospěje střídání povrchů, směrů, zajížďky k památkám, oddělení cyklistů a pěších, přívozy a vodní doprava.

Hlavními členy týmu Tour de Labe handicap byli mistr republiky na handbike MTB Zdeněk Kirch,  sledge hokejisté a reprezentanti ČR Zdeněk Šafránek a Tomáš Kvoch, který navíc opakovaně bez nohou vystoupil různými trasami na Sněžku.

„Osobně bych si přála, aby se u každé nové stavby silnice myslelo už dopředu i na cyklisty a podobně,  jako je tomu často na západ od našich hranic, se staly cyklistické pruhy součástí komunikací ve městech a ulevilo se tím jak motoristům, tak cyklistům. Po městě se přece nemusíme pohybovat jen autem," uvedla radní.

Akce se konala pod záštitou hejtmanky Jany Vaňhové.