e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterec slaví narozeniny svého kostela

publikováno: 15.9.2020, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

21. září roku 1670 byl slavnostně vysvěcen nový kostel Nejsvětější Trojice v Klášterci nad Ohří. Barokní perla lázeňského města tak letos oslaví své 350. "narozeniny". Oslavy se konají v neděli 20. září v kostele i farní zahradě.

"Vysvěcení kostela, to jsou vlastně takové jeho narozeniny, protože tímto obřadem v něm může započít duchovní služba," vysvětluje Adéla Václavlavíková. Stavbu kostela realizoval majitel zdejšího panství Michael Osvald Thun, který se také postaral o barokní přestavbu zámku. Stavba kostela trvala pět let a vysvětil ho bratr Michala Osvalda, biskup Václav Thun, který daroval kostelu hlavní oltář zasvěcený Nejsvětější Trojici. 

Při příležitosti 350. výročí vysvěcení kostela chystá pro kostel farnost ve spolupráci s městem na neděli 20. září narozeninovou garden-party. Oslava započne v 10,00 hodin slavnostní Mší svatou v kostele, na ni pak naváže odpolední program od 14,00 hodin.

V plánu jsou dvě komentované prohlídky kostela a jeho zákulisí, kterých se ujme sám pan farář. Zájemcům ukáže také bohoslužebné náčini a nahlédnout můžete i do Thunské hrobky. V kostele vystoupí Adéla Kodytková (v 15,00 hodin) a Irena Budweiserová s Jakubem Rackem (v 17,00 hodin), na závěr druhého koncertu proběhne krájení narozeninového dortu. Instalována bude mini-výstava starých fotografií.

"Ještě jste nebyli ve farní zahradě? Je to krásný prostor pro oslavu jako stvořený. Zde si zakoupíte výbornou kávu a zákusky či slané občerstvení nebo nápoje. Na nepřízeň počasí budeme připraveni, posezení bude v party-stanech. Pro děti bude připravena tvůrčí dílna. Z krásného odpoledne si budete moci odnést domů rodinnou fotografii z fotokoutku, která vám ho později bude připomínat," doplnila program odpoledne Adéla Václavíková.