e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Chomutov otevře další výstavu, tentokrát o legiích

publikováno: 15.9.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum v Chomutově otevře druhou výstavu, věnovanou výročí 100 let založení Československa. Tentokrát se bude věnovat osudům československých legionářů. Vernisáž se koná v sobotu 22. září v 11,00 hodin v Domě Jiřího Popela z Lobkowicz. Další výstava s podobným tématem začne v úterý 25. září v Lounech.

První výstavou, která výročí připomíná, je expozice Od pádu orla k českému lvu, která přibližuje historické události roku 1918 očima dvou obyvatel Chomutova, Němce a Čecha. O ní se můžete dočíst zde

Výstava Velká válka a naše legie, která se otevře tuto sobotu, je součástí projektu „1918 Chomutov–Most–Louny: Tři města tři osudy“. Propojuje v rámci stoletého výročí vzniku Československé republiky tři oblastní muzea v Chomutově, Mostě a Lounech. Rok 1918 v Ústeckém kraji byl specifický svým průběhem, který ovlivnilo v té době zde žijící početné německé obyvatelstvo. Projekt tak představuje říjnové události roku 1918 ve spletitých kontrastech, ať již se jednalo o české Louny, německý Chomutov či národnostně smíšený Most. Hlavním prvkem propojujícím společné úsilí všech třech muzeí je ale činnost a osud československých legionářů, rodáků z Chomutovska, Mostecka a Lounska. Chomutov je první, kdo svou výstavu zahájí. Věnuje se zejména válečným letům 1914 až 1918 a působení československých legiích, především místních rodáků a jejich spletitými osudy. Těšit se můžete na originální zbraně, vyznamenání, uniformy a také si vyzkoušet, jak se žilo ve vojenském lazaretu.

Podobné téma bude mít i výstava v lounském muzeu, která se otevře v úterý 25. září v 17,00 hodin. Představí osudy několika legionářů, kteří z Lounska pocházeli nebo s ním spojili svůj pozdější život. Vystavena bude celá řada jejich osobních věcí. Výstava nazvaná Legionáři Lounska za samostatnost Československa potrvá do 25. listopadu.

Poslední výstavou bude v říjnu expozice Mostecko 1918 - Vznik ČSR a provincie Deutschböhmen. Ta se věnuje specifickým událostem z roku 1918 na Mostecku a soužití Čechů a Němců ve zdejším kraji. Otevře se 18. října v Oblastním muzeu v Mostě.

Součástí programu jsou také oživené prohlídky, které se už v Chomutově konaly a v Lounech a Mostě budou v říjnu.

Foto: Archív Oblastního muzea v Chomutově.