e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Františkánské zahrady v Kadani opět vydají úrodu vína

publikováno: 15.9.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Kadaňské vinobraní je tady už posedmnácté! V sobotu 24. září se můžete těšit na ochutnávku letošního burčáku, čerstvého vinného moštu a vína. Milovníky špičkové cimbálové muziky letos potěší kapela Vojara, jejíž svěží mladí členové se postarají, abyste po celý den měli co zpívat a na co tančit.

Čeká vás bohatá tombola, ve které můžete vyhrát mj. kadaňské klášterní víno, klášterní med anebo vstupenky na akce pořádané KZK. Připraveny jsou ukázky zpracování hroznů a ochutnávání čerstvých moštů, prohlídky sklípku budou probíhat každou hodinu.

Vinice byly v Kadani od nepaměti, viniční právo udělil našemu městu už Karel IV. Rozsáhlé vinice o rozloze sta hektarů se však postupně zmenšovaly, až po roce 1945 zcela zanikly. V roce 1997 se město rozhodlo na starobylou tradici vinařství v areálu františkánského kláštera navázat  a v areálu zahrad byla vysázena vinice o výměře 0,5 hektaru. A se znovuobnovením vinic byl obnoven i tradiční vinařský svátek - vinobraní, který i letos oslavíme s jedním z hlavních vinařských patronů, tedy sv. Václavem.

Brány Františkánského kláštera v Kadani se otevřou v 10,00 hodin. Vstupné 30 Kč.