e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Husitské hrady Českého Středohoří na 3D modelech v Lounech

publikováno: 15.9.2015, kategorie: Výstavy, autor: Jiří Matyáš

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum v Lounech představí ve svých výstavních prostorech od čtvrtka 17. září do poloviny října výstavu husitského fortifikačního umění. Výstavu připravil spolek Hrady Českého středohoří, který se zabývá systematickým výzkumem a propagací hradů, dnes především jejich zřícenin v Českém středohoří.

Tyto hrady ve světle nejnovějších poznatků dokumentují důležitý milník ve vývoji evropského opevňování: okamžik přechodu od klasických středověkých opevnění k novověkým sypaným fortifikacím. Důvodem této změny se stal nástup palných zbraní. Poslední vědecké výzkumy potvrzují, že za kolébku tohoto typu opevnění mohou být právem považovány husitské Čechy, které pro ně také měly specifický název „sruby“.

Zatěžkávací zkouškou prošlo srubové opevnění 14. července 1420 v památné bitvě na Vítkově, kdy pomohlo mnohonásobně slabší hrstce husitů v čele s Janem Žižkou zastavit útok mezinárodního křižáckého vojska na Prahu. Zejména díky Žižkovi se pak nová opevňovací koncepce začala využívat na českých a následně i evropských hradech. Putovní výstava husitského fortifikačního umění je věnována nejvýznamnějším hradním stavbám tohoto typu v českých zemích, jejichž významná část je soustředěna právě v Českém středohoří. Výstava tyto hrady představí formou informačních bannerů a ve vybraných případech i virtuálních 3D modelů. Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 17. září od 17,00 hodin.

Foto: Ideální rekonstrukce srubového opevnění husitské epochy.