e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 16. až 18. září

publikováno: 15.9.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend můžete navštívit tradiční hornickou pouť v Jirkově a začíná výstava Zahrada Čech. V Lounech a v Ústí se bude běhat a v Březně zase odhalovat, co, to se dočtete uvnitř pozvánky... Dále na vás čeká třeba den otevřených dveří vodních děl na ohři. Závěrem pozvánka na koncert a připomenutí jedné pohádkové výpravy.

Zahrada Čech
Slavnostní zahájení podzimní výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích se odehraje v pátek 16. září od 10 hodin v pavilonu A výstaviště.

Hornická pouť
Tradiční a největší jirkovská akce plná hudby, pouťových atrakcí a stánkového prodeje bude v letošním roce probíhat na Kostelním náměstí. Koná se v sobotu 17. září. Již pátým rokem bude na pouti předána cena Jirky. Cena Jirky je symbolickým oceněním osobnosti, která se zasloužila o město Jirkov. Oceněný obyvatel města obdrží dřevěnou sošku od výtvarníka Šporgiho.

Odhalení vové sochy
Dílo sochaře Václava Kroba ozdobí obec Březno. Zatím málokdo ví, jak socha vypadá, její podoba je totiž utajována a podstatnou část zakrývá kus modrého igelitu. Slavnostní odhalení sochy proběhne v sobotu 17. září, zhruba po třech měsících práce.

Vodní díla zblízka
Na tuto sobotu 17. září 2011 připravilo Povodí Ohře den otevřených dveří, v rámci kterého se mohou návštěvníci blíže seznámit s vodními díly na řece na území Ústeckého kraje, konkrétně se jedná o jez Terezín a vodní díla Fláje a Nechranice. V rámci programu od 9 do 16 hodin budou připravené prezentace činnosti vodohospodářského dispečinku, ukázka měřících zařízení, vybavení, činnosti a prohlídky s výkladem o historii staveb. Další informace naleznete na stránkách www.poh.cz nebo v přiložené příloze.

Běh naděje
Ji6 počtvrté se tuto sobotu 17. září uskuteční v Lounech Běh naděje. Jde o pokračování tehdejšího velice populárního běhu Terryho Foxe, který musel být pro administrativní a autorské problémy přejmenován právě na Běh naděje.  Město Louny se tak opět zařadí mezi více než sto míst v republice, kde se tento charitativní běh koná. Jeho výtěžek je určen na výzkum rakoviny.

Ústecký 1/2 Maraton
Kromě praotce Čecha se bude v Evropském týdnu mobility prezentovat i turistický portál Brána do Čech, jako partner Ústeckého 1/2Maratonu, který se poběží v neděli 18. září. Chybět nebudou ukázky zásahů složek Integrovaného zásahového systému, pravidla o bezpečnosti v městské dopravě, povinná výbava na kole či pomoc přírodě na Střížovickém vrchu.

Pozvánka na jazz 
Příznivce blues jistě potěší v sobotu 17. září americká zpěvačka KAIA BROWN, kteroumistrně doprovází-TONY BLUES BAND. Repertoár souboru tvoří upravené bluesové standardy / B.B. KING,J.L.HOOKER, J.J.CALE, B.GUY, E. CLAPTON, M.WATERS, ELMORE JAMES a vlastnívěci. Koncert se koná v Jazz clubu Teplice.

Výprava za drakem
Severočeské doly nabízí unikátní možnost zblízka si prohlédnout velkorýpadlo KU 800, které pracovalo na Dolech Nástup Tušimice a poznat pohádku O březenském drakovi Severusovi.Jako první si velkorýpadlo KU800 mohli prohlédnout návštěvníci srpnové pouti v Březně. Zájem byl veliký, proto se Severočeské doly rozhodly od soboty 10. září nabídnout tuto možnost i dalším návštěvníkům. Vysloužilé obří rýpadlo KU800 má přezdívku březenský drak. Jak k ní stroj přišel, se zájemci dozvědí díky hornické pohádce. Výpravy odcházejí z březenské vrátnice Severočeských dolů každou sobotu v 10,00, ve 12,00 a ve 14,00 hodin. Pro děti je připravený dárek. Díky němu se z každého malého návštěvníka stane rytíř. Více na www.infocentrumsdas.cz.