e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ve čtvrtek začíná v Klášterci taneční přehlídka

publikováno: 15.8.2017, kategorie: Divadlo a film, autor: Vlasta Fišrová

Sdílet: facebook twitter google+

Druhá polovina srpna bude již tradičně patřit tanečnímu festivalu současného tance Siraex 2017, který se přehoupl do druhé desítky svého konání. Začne již ve čtvrtek 17. srpna v Klášterci nad Ohří a potrvá do soboty 19. srpna, kdy odpoledne zatančí v zámeckém parku děti a večer na nádvoří balet Národního divadla Brno.

„Vždy šlo o festival zaměřený na profesionální scénický tanec, průřez toho, kam se umělecká forma tance posouvá na dnešních jevištích. Součástí byly, a stále jsou, taneční workshopy pro poloprofesionální tanečníky a pedagogy. Festivalové večery se v průběhu několika let zkrátily z pěti na tři, přesto přinesou zajímavý pohled na dění ve světě uměleckého tance,“ uvádí ředitelka ZUŠ Zora Breczková. 

Nový a dosti velký prostor otevřel festival pro dětského tanečníka s názvem Dětská taneční scéna léto 2017. Cílem je ukázat divákovi, jak krásný, zajímavý, citlivý a velmi tvořivý dokáže být svět dětského scénického tance. 

V sobotu 19. srpna od 15,30 hodin můžete přijít do krásného prostředí zámeckého parku podpořit nejen klášterecké děti, ale také vybrané nejlepší dětské soubory z ČR. Také ty zde budou po celý týden pracovat s profesionálními lektorkami, které vyučují na konzervatoři, a kromě svých vlastních choreografií předvedou i výstupy z těchto dílen.

Hlavním hostem bude bezesporu Baletní soubor Národního divadla Brno (19. 8.), o zahraniční zastoupení se postará Martina Hajdyla Lacová, nominovaná na Cenu Thálie 2016, se Stanem Dobákem ze Slovenska. Vstupné je 50 Kč, permanentka na všechny tři večery 100 Kč. 

Program:

17. 8. 20.00 - Zahajovací večer - nádvoří

18. 8. 20.00 - SuperNaturals/ Martina Hajdyla Lacová (nominovaná na Cenu Thálie 2016) a Stano Dobák - nádvoří

19. 8. 15.30 - Prezentace workshopů Siraex a dětská taneční scéna - Sala terrena

19. 8. 16.00 - Dětská taneční scéna - nádvoří zámku Klášterec

19. 8. 20.00 - Galavečer - Black & White/ Baletní soubor ND Brno - nádvoří