e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Autodrom se zapojí do kampaně Jedu na dřeň, opět při Czech Truck Prix

publikováno: 15.8.2017, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Po loňské úspěšné premiéře se mostecký autodrom znovu zapojí do projektu Jedu na dřeň, jehož cílem je pomoci zachránit životy pacientů s leukémií. Odevzdat vzorek krve, a vstoupit tak do registru dárců kostní dřeně, mohou opět diváci, členové týmů i samotní jezdci evropského šampionátu okruhových tahačů, jehož závod pod tradičním názvem Czech Truck Prix autodrom hostí už popětadvacáté o víkendu 1. až 3. září.

Potenciální dárce kostní dřeně motivoval při loňské Czech Truck Prix také pilot truckerského týmu Buggyra a loňský vicemistr Evropy seriálu ETRC Adam Lacko, který byl spolu s eventovou manažerkou společnosti Autodrom Most Terezou Zajíčkovou tváří kampaně právě pro mostecký závod. Vzorek krve darovali společně s dalšími 249 odvážlivci z řad návštěvníků, čímž výrazně přispěli k záchraně lidských životů. „Věříme, že se letos přihlásí ještě více dobrovolníků. Registrace trvá jen pár minut a zdravotníci odeberou krev bezbolestně. Není se čeho bát a stojí to za to,“ vyzývá k zapojení do kampaně obchodní a marketingová manažerka autodromu Jana Svobodová.

Roli ambasadorů projektu Jedu na dřeň při Czech Truck Prix 2017 se ujmou sportovní ředitel mosteckého autodromu Michal Marek a jezdec Petr Fulín mladší. 

„Součástí mojí profese je především dbát na bezpečnost a tím také v přeneseném významu i na zdraví závodníků, kteří jezdí na závodní dráze mosteckého autodromu. V tomto procesu ale sehrávám pouze pasivní úlohu, spíše předvídat a předcházet než účinně zabraňovat. Dárcovství kostní dřeně chápu jako aktivní krok, kterým mohu opravdu někomu zachránit to nejcennější, co máme. Život,“ vysvětlil svou motivaci Michal Marek. „Není mnoho co vysvětlovat. Jakákoli pomoc druhým je sympatická, zvláště pak taková, která má skutečně cenu. A tou projekt Jedu na dřeň beze sporu je. Proto jedu na dřeň,“ přidal se talentovaný mladý závodní jezdec Petr Fulín.

Projekt Jedu na dřeň komunikační agentury Reklamní inženýři, která jej s podporou Autoklubu ČR zaměřila na fanoušky i účastníky motoristických soutěží, letos vstoupil do třetího ročníku. Organizátoři mají za sebou odběry na pražských motoristických slavnostech Legendy, na Mistrovství světa v motokrosu v Lokti i na desátém ročníku celorepublikového setkání motorkářů Keep Respect v Kladrubech. Kampaň pokračuje o víkendu 25. až 27. srpna na Barum Czech Rally Zlín, kde dobrovolní dárci krve najdou odběrné místo přímo na náměstí Míru. 

Při premiérovém ročníku kampaně se zapsalo do registru 571 nováčků, v roce 2016 už to bylo 681 potenciálních zachránců životů. Letos se dá předpokládat další výrazný progres. Organizátoři zatím registrují 500 dárců, po Barumce a mostecké Czech Truck Prix to však může být i více než dvojnásobek. 

V České republice lékaři odhalí přes 1 100 případů leukémie, tedy více než tři denně. „Každý čtvrtý pacient přitom správného dárce nenajde. Zápis samotný je přitom velice rychlý a bezbolestný proces, ke kterému stačí pět minut času a pouhé dva mililitry krve. Navíc díky novým metodám darování kmenových buněk je i samotná transplantace zcela bezbolestná,“ upřesnila Jana Sklenářová z organizačního týmu kampaně Jedu na dřeň.