e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie Kryt představuje trojici umělců z regionu

publikováno: 15.8.2015, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Fišrová

Sdílet: facebook twitter google+

Nejen příjemné ochlazení ve sklepních prostorách, ale hlavně zajímavý kulturní zážitek přinesla několika desítkám návštěvníků vernisáže aktuální výstava tří autorů v klášterecké galerii Kryt, která potrvá do 1. září.

Lenka Krušinová z Kadaně se zde představuje originálním ztvárněním motivů ryb, které plují na plátně, techniku linorytu využila také ke zpodobnění duše stromů.  Kombinovanou techniku pak u obrazu reje lidských myšlenek a dalších. Má přitom za sebou profesionální praxi v užití grafiky v reklamním průmyslu, nyní tvoří volně, je na mateřské dovolené.  

Jitka Větrovská vystavuje své pastely, při jejichž tvorbě je jí  inspirací zejména příroda, její nekonečná dokonalost, ladnost, harmonie a řád. Tuto tvorbu, která je charakteristická příjemně působícími liniemi a souhrou barev a tvarů, využívá i k meditačním a léčebným účelům.

Třetím vystavujícím je Michal Masojídek, který ve volných chvílích vyřezává ze dřeva, opracovává kov či pracuje s pískovcem. Neúnavně tak činí již dvacet let, a jeho rukodělné výrobky, mezi které patří i originální šperky, nyní dotvářejí atmosféru společné výstavy autorů z Klášterce nad Ohří a Kadaně. 

Každý z autorů má své vidění světa, které se vzájemně doplňuje, a vytváří tak určitou souhru. Bájný drak či postavy mužů a žen z časů pradávných, vše prostupující přírodní děje, které se odehrávají v rámci námi jen tušených vesmírů, a zároveň běžný život nás lidí tady na Zemi. Mytologie se zde prolíná s reálnou současností a my se můžeme ponořit do nejrůznějších příběhů či se zamyslet nad různými aspekty našeho života. Co vše je skutečné, co vše máme zapsané v naší genetické paměti? Jak vše se vším souvisí.