e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Divadlo jako poděkování záchranářům

publikováno: 15.8.2015, kategorie: Divadlo a film, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Docela velké divadlo v Litvínově přišlo s originálním způsobem, jak poděkovat těm, kteří nasazovali své životy při čtvrteční havárii v litvínovské chemičce. Hasiče zve - stylově - na svou novou komedii Hoří, má panenko na motivy slavného filmu režiséra Miloše Formana. Představení se koná na litvínovské scéně 21. září.

Vedení litvínovského divadla inspirovala solidarita obyvatel Litvínova, kteří v den výbuchu zorganizovali občerstvení pro zasahující hasiče a dovezli ho do Záluží. "Lidé tak děkovali těm, kteří nasazovali životy kvůli nám, kteří tady, ve stínu chemičky, žijeme," řekla dramaturgyně divadla Jana Galinová.

"Umělecké vedení Docela velkého divadla proto rozhodlo, že každému z pracovníkům záchranného systému, kteří se na likvidaci požáru v chemičce podíleli, daruje dvě volné vstupenky na představení Hoří, má panenko!," prozradila.

Záchranáři jsou zváni 21. září od 19,00 hodin do Docela velkého divadla v Litvínově. Adaptace slavného filmu Miloše Formana měla premiéru letos v březnu v režii Jurije Galina jako jeho devadesátá inscenace, stejně jako devadesátku premiér oslavilo samotné divadlo. V hlavních rolích inscenace hrají David Suchařípa, Pepa Náhlovský a Pavel Nový nebo Vladimír Kratina a k nim se připojí celý soubor DVD. O tom, jak se inscenace připravovala, se můžete dočíst v tomto článku.  Jak se vyvedla premiéra, pak čtěte v článku Divadelní Hoří, má panenko rozesměje i dojme.

"Kdyby vám někdo tvrdil, že si děláme srandu z hasičů, tak určitě ne z takových, kteří v chemičce zachránili, co se dalo. Děláme si srandu jenom ze všudypřítomné české blbosti," podotýká k tématu komedie Jana Galinová.