e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Oseka přijíždí pouť

publikováno: 15.8.2012, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: František Dočekal

Sdílet: facebook twitter google+

Město Osek a Cisterciácké opatství Osek pořádají o víkendu 18. a 19. srpna Osecké slavnosti, v jejichž rámci se koná i tradiční Osecká pouť. Kromě velkého lunaparku se můžete těšit na trhy s vystoupením v klášteře, hudební program na Klášterním náměstí, chovatelskou i železniční výstavu.

Tradice v klášteře
Slavnostní průvod vyjde v sobotu v 9,30 hodin od budovy Základní školy v Hrdlovské ulici. Hudebníci ZUŠ Litvínov doprovodí mažoretky domů dětí a mládeže z Oseka a Duchcova. Historický řemeslný trh bude otevřen na nádvoří cisterciáckého kláštera v sobotu od 10,00 hodin do 18,00 hodin a v neděli od 9,00 do 17,00 hodin. Uvidíte představení pouličních a loutkových divadel, historické hudby, flašinetáře s opicí, medvědáře s medvědem a ocelotem, akrobacii na volném laně, kejklíře a další. V prostorách Informačního turistického centra Osek je ke zhlédnutí stálá výstava historické kuchyně a v galerii výstava obrazů, soch a dřevořezby Skupiny výtvarníků TERČ.

Velký lunapark
Kolotoče, houpačky, střelnice, autíčka patří ke každé správné pouti. Navíc strašidelný hrad a centrifuga pro odvážné. To vše na volném prostranství mezi Dolnonádražní ulicí a Obránců míru po celou dobu pouti. Sobotní program zakončí ohňostroj ve 22,00 hodin. Po oba dva dny vás bude bavit na Klášterním náměstí Regius Band XXL Jitky Dolejšové a klaunice Amina. V sobotu ve 20,00 hodin proběhne na koncert skupiny Mefisto.

Výstava chovatelů a železniční modely
Výstavu domácího zvířectva, možnost klidného posezení a občerstvení najdete v zahradním areálu výstaviště Českého svazu chovatelů (naproti lunaparku). Výstavu obohatí exotičtí ptáci a plazi.
Výstava železničních modelů pořádaná Klubem železničních modelářů Moldaváček se koná v tělocvičně Domu dětí a mládeže v Dolnonádražní ulici v sobotu od 10,00 do 17,00 hodin a v neděli od 9,00 do 17,00 hodin.

Program v kostele Nanebevzetí Panny Marie
Mše svatá se koná v sobotu v 16,00 hodin. Při této mši bude provedena Missa C major J. J. Ryby. V neděli začne slavnostní bohoslužba v 10 hod, při ní zazní Missa brevis Sancti Joannis de Deo F. J. Haydna. Zpívá Smíšený pěvecký sbor P. Cypriána Lelka z Dolního Benešova za doprovodu orchestru členů filharmonie, žáků Janáčkovy konzervatoře Ostrava a ZUŠ Hlučín. Dirigent MgA. Jonáš Harman.
Tichá adorace a Svátostné požehnání pro všechny účastníky poutě proběhne v neděli, ve 14,00 hodin. V rámci Českého varhanního festivalu se uskuteční v sobotu od 13,00 hodin varhanní koncert. Vystoupí varhaník Adam Viktora spolu se sopranistkou Gabrielou Eibelovou.

Připraveno ve spolupráci s časopisem Pohledy AMB.