e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tajuplná Zahrada Jiřího Trnky se otevřela v litvínovském zámku

publikováno: 15.7.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Skvělý prázdninový tip na výlet s dětmi nově nabízí zámek Valdštejnů v Litvínově. Otevřela se tam výstava Trnka na zámku!, která představuje dílo jedinečného ilustrátora a filmaře Jiřího Trnky, včetně jeho nejznámějšího díla Zahrady.

Výstava připomíná, že vloni uplynulo 50 let od úmrtí světově proslulého všestranného umělce. Nejvíc však vešel ve známost jako filmař a ilustrátor. A právě kolem ilustrace dětské knihy se na výstavě všechno točí.

"O jeho umu, talentu a stylové rozmanitosti se mohou návštěvníci přesvědčit prostřednictvím více nežli 130 originálních ilustrací z dnes již klasických knih, jakými jsou kupříkladu České pohádky, Broučci, Míša Kulička, Fimfárum a mnohé další," láká na výstavu Jitka Pavlíková z litvínovské radnice. 

Jedinečná kolekce ilustrací je doplněna loutkami z Trnkových animovaných filmů, které ho proslavily po celém světa a pro řadu z nich se stala kniha inspirací. Za všechny jmenujme Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, Bajaja či Sen noci svatojánské.. Ale především je to Zahrada. Právě té je věnována druhá část expozice. "Díky interaktivním projekcím se návštěvník stává přímým účastníkem a hrdinou jeho nejznámější knihy Zahrada," doplnila Pavlíková.

Výstava v zámku Valdštejnů potrvá až do 9. ledna příštího roku. Vernisáž se sice nekonala, v plánu je ale v září dodatečná akce v Citadele – Jan Beneš bude besedovat se synem a vnukem Jiřího Trnky, autory výstavy, a při té příležitosti bude promítnut dokumentární film z roku 2019 Nalezený přítel.

Foto: Jitka Pavlíková.