e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dnes bude slavnostně odhalena Sýkorova piazzetta

publikováno: 15.7.2019, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Úprava piazzetty Vrchlického divadla v Lounech je u konce. Prostranství má podobu černobílé geometrické kompozice, kterou na přelomu let 1962 a 1963 vytvořil ve světě uznávaný malíř a lounský rodák Zdeněk Sýkora na plechovou divadelní oponu. Slavnostní otevření se koná dnes od 17,00 hodin.

K divadlu se motiv symbolicky vrací po více než patnácti letech, kdy opona nenávratně zmizela, a rok před stým výročím Sýkorova narození. „Když stavěli Eiffelovu věž, zdaleka ne všichni byli nadšení. A dnes je to symbol Paříže. Věříme, že i Sýkorova piazzetta se stane symbolem města Louny a bude po chrámu sv. Mikuláše další dominantou a oblíbeným cílem návštěvníků,“ uvedla předsedkyně Spolku Sýkora 2020 Jolana Planičková.

Na realizaci Sýkorovy piazzetty přispěly desítky dárců v rámci veřejné finanční sbírky, kterou Spolek Sýkora uspořádal. Vynesla 1 674 550 korun. Celý výtěžek byl předán Městu Louny. Nejvyšší částku – 850 tisíc korun – darovala Sýkorova manželka, paní Lenka. 150 tisíc korun poslala Nadace Charty 77 a pražská Galerie Zdeněk Sklenář piazzettu podpořila 33 333 korunami.

Město Louny připravuje slavnostní otevření piazzetty, které se uskuteční v pondělí 15. července od 17,00 hodin. Činnost spolku tímto nekončí. „Chceme nadále propagovat Sýkorovo dílo a vrátíme se také k pořádání festivalu Kouzlo světla, který představuje audiovizuální umění,“ uvedla Jolana Planičková. Třetí ročník festivalu se uskuteční 20. září 2019.

Foto: Pavel Planička.