e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Bílině se koná mistrovství světa rybářů

publikováno: 15.7.2016, kategorie: Sport, autor: Krista Sýkorová

Sdílet: facebook twitter google+

Mistrovství světa juniorů v rybolovné technice proběhne Bílině od čtvrtka 21. do soboty 23. července. Do soutěže jsou přihlášeni mladí rybáři ze sedmi zemí. Čeští rybáři přitom patří v tomto sportu k absolutní světové špičce.

Do soutěže jsou přihlášena družstva z Chorvatska, Německa, Polska, Slovenska, Slovinska, Švýcarska a samozřejmě zástupci domácích. Slavnostní zahájení proběhne 21. července v šest hodin večer na atletickém stadionu Bílina, kde českou hymnu zde zazpívá sbor ZUŠ Gustava Waltera Bílina. Tam také budou probíhat jednotlivé soutěže v následujících dvou dnech.

Na mladé rybáře čeká celkem pět disciplín, které simulují lov. Rybolovná technika je v podstatě průpravou na praktický rybolov. Základem je práce s prutem, ovládání navijáku a následné zvládnutí různých technik rybolovu. Základní myšlenkou je nahození háčku s nástrahou do místa, kde má rybář návnadu, tzn. místo, kam házel krmení do vody, aby zvětšil pravděpodobnost ulovení ryby. Pak k tomu samozřejmě přicházejí složitější záležitosti, jako je nahození pod větve stromů, nebo nahození nástrahy k protilehlému břehu. Kdo chce být úspěšným rybářem, měl by základní techniky práce s prutem zvládat. Rybolovná technika v ČR má velkou tradici a ve světovém měřítku patří k absolutní špičce. Naší nejvýznamnější závodnicí je Věra Čapková, v mužích je nejúspěšnější Patrik Lexa.

Hlavními pořadateli mistrovství jsou ICSF - mezinárodní sportovní federace pro rybolovnou techniku, Český rybářský svaz, Klub rybolovné techniky Bílina a DDM Bílina.