e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Divadelní „Světýlka“ brázdí Čechy i Sasko

publikováno: 15.7.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Divadelní představení Docela velkého divadla z Litvínova už potěšila stovky seniorů, handicapovaných dětí a jinak znevýhodněných lidí. Díky dvojjazyčnosti jak na české, tak na německé straně. Divadlo hraje v rámci česko-německého projektu Světýlka pro dospělé i děti. Jeho cílem je přinést světlo v podobě umění a potěšení i tam, kam kultura příliš často nechodí.

„Jsme zhruba v polovině projektu a jeho smysluplnost se nám jednoznačně potvrdila. Všude, kam se souborem přijedeme, zažíváme výbornou atmosféru a pocit, že pro tyto skupiny lidí děláme něco smysluplného,“ říká vedoucí projektu Jana Galinová, která je zároveň manažerkou Docela velkého divadla, které tuto aktivitu realizuje.

Projekt se jmenuje „Světýlka – Lichtlein“. Dvojjazyčně právě proto, že se představení odehrávají jak na české, tak na německé straně Krušných hor. Projekt začal v polovině minulého roku s ambiciózním cílem – odehrát celkem 120 představení s následným interaktivním programem. Jedná se o různé typy inscenací vybírané vždy podle toho, o jakou cílovou skupinu se jedná.

„Reakce těch, pro které hrajeme, jsou často velmi dojemné. Třeba pro děti s těžkými handicapy jsou nejlepší hudební věci. Když hrajeme Labutí jezero a ony vidí balerínu, jak tančí na špičkách a vidí skřítky, kteří tam také jsou, tak z toho mají velký zážitek a my nakonec také,“ dodává herečka Docela velkého divadla Lenka Lavičková.

Na české straně bude v rámci projektu odehráno 60 představení a stejný počet i na německé straně. Jsou to inscenace jak pro děti, tak pro dospělé.

„V němčině máme nastudována některá naše hudební představení – Labutí jezero, Šípkovou  Růženku, Carmen, Romeo a Julii. Mezi seniory je velmi oblíbené představení Dům splněných snů. Je to nostalgický příběh starší herečky, která se ve vzpomínkách vrací do minulosti. V písních přitom zazní průřez celým 20. stoletím, což seniory velmi oslovuje,“ dodává Jana Galinová

S těmito speciálními programy má litvínovské divadlo velké zkušenosti. Věnuje se jim už od roku 1997, často bez nároku na honorář. Tento česko-německý projekt je pro všechny návštěvníky také zdarma. To ale díky finanční pomoci evropských peněz z programu Cíle 3 přeshraniční spolupráce. Stále také platí, že se zájemci o představení mohou na divadelní soubor obrátit a domluvit si návštěvu. Více informací je na adrese www.svetylka-lichtlein.eu.