e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Poslední komorní koncert

publikováno: 15.6.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

54. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena se blíží ke svému konci. Posledním komorním koncertem v Zahradním domě v Teplicích bude vystoupení Vienna Sorokow String Quartet s doprovodem klavíru. Koná se ve středu 20. června od 19 hodin.

Smyčcový kvartet s mezinárodním obsazením zahraje ve složení Anton Sorokow - housle, Ji Man Wee - housle, Andjela Sibinovic - viola a Stefan Kropfitsch - violoncello. Na teplickém koncertě ho jako host doprovodí klavírstka Charlene Farrugia, která je publikem i hudebními kritiky nazývána „enfant terrible“ maltského klavíru. Upozornila na sebe již ve věku 13 let debutem s Maltskou filharmonií. Byla nejmladší sólistkou, která s tímto tělesem hrála a na koncert, který skončil velkými ovacemi, dodnes veřejnost vzpomíná. Od té doby s tímto orchestrem pravidelně koncertuje, několikrát byla požádána, aby otevřela sezónu Maltské filharmonie. Hostovala v řadě zemí Evropy i v USA.

Soubor nese název po Antonu Sorokowovi, který se narodil v Moskvě do hudební rodiny - jeho otec byl řadu let koncertním mistrem Moskevských sólistů a nyní je členem uznávaného vídeňského Mozartova tria. První housle držel v rukou už ve čtyřech letech. Žije v Rakousku a  koncertuje jako sólista po celém světě, od roku 2005 je prvním koncertním mistrem Vídeňských filharmoniků. Kvartet doplňuje jihokorejský houslista Ji Man Wee, na violu hraje Andjela Sibinovic ze srbského Bělehradu a na violoncello Stefan Kropfitsch.

Koncert začíná ve středu 20. června v 19,00 hodin v Zahradním domě v Teplicích. Zazní klavírní kvintet Roberta Schumanna, koncert Borise Papandopula a Americký smyčcový kvartet Antonína Dvořáka. Vstupenky stojí 120 Kč, abonenti filharmonie, studenti a senioři 60 Kč.

Ve čtvrtek 21. června 54. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena končí velkým závěrečným koncertem v Teplicích. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice