e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak naši předkové navigovali podle hvězd

publikováno: 15.5.2019, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Jak se Féničané, Arabové a Vikingové dokázali plavit bez kompasu? Jak se Kolumbus dokázal vrátit z Ameriky bez využití navigace podle hvězd? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, vydejte se ve čtvrtek 16. května na hvězdárnu na Písečném vrchu v Teplicích. Tématem Café Nobel je tentokrát Historie navigace podle hvězd.

Od astronoma Petra Scheiricha se dozvíte, co mají zeměpisná délka a šířka společného s délkovým a šířkovým rozměrem a jak ovlivnilo hledání zeměpisné délky pokrok vědy a techniky v 18. století. Kdo všechno využívá astronavigaci a na jakém principu funguje a uslyšíte jak se navigovaly lodě v oceánu dřív a nyní. 

Mgr. Petr Scheirich, Ph.D. je pracovníkem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Zabývá se především meziplanetární hmotou a malými tělesy Sluneční soustavy. Ve volném čase se věnuje mimo jiné výuce astronavigace a historii navigace. Působil i jako aktivní námořník a navigátor - v roce 2011 osobně vedl z Kanárských ostrovů do Karibiku historickou plachetnici pouze za pomoci tradiční navigace podle nebeských těles. 

Doporučujeme rezervovat si předem místo na adrese hap@hapteplice.cz. Přednáška začíná v 18,00 hodin, vaše místa budou rezervována nejpozději 15 minut před zahájením akce.

Ilustrační foto: Image by Ylanite Koppens from Pixabay.