e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Výlet za žateckým lvem

publikováno: 15.5.2018, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Staré Splavy u Máchova jezera bude cílem výletu, který pořádá 9. června Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci. V rámci akcí u příležitosti 100. výročí založení Československa připomene historii ztraceného a znovuobjeveného žateckého pomníku obětem první světové války.

Socha lva ze žateckého pomníku obětem první světové války, který stával v místech dnešní chmelničky u radnice, byla dlouho považována za zničenou. Až roku 2016 byla objevena a identifikována v oblíbeném lvu Splavákovi, který střeží Máchovo jezero. 

Výlet k této soše, kterou by mnozí Žatečané rádi viděli zpět ve městě, se koná v sobotu 9. června. Přihlášky na zájezd jsou možné do 31. května v hlavní budově muzea, každý všední den od 8,00 do 16,00 hodin. Poplatek je 200 Kč.

Odjezd je naplánován na osmou hodinu od muzea v Husově ulici. Ve Starých Splavech vás čeká procházka na místo původního umístění lva i návštěva současného umístění zrestaurované sochy, to vše s odborným výkladem. Odpoledne je pak naplánována prohlídka muzea Čtyřlístku. 

Foto: Archív Regionálního muzea K. A. Polánka.