e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak se měří radioaktivita se dozvíte v Cafe Nobel

publikováno: 15.5.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Radioaktivita bude tématem dalšího přátelského setkání s vědou Café Nobel, které se koná ve čtvrtek 19. května od 18,00 hodin na hvězdárně na Písečném vrchu v Teplicích.

Radioaktivní prvky jsou všude, kam se podíváme. Ionizující záření, které z nich vychází, bychom neměli podceňovat. Naštěstí máme odborníky, kteří se starají o to, aby dopad tohoto záření na naše zdraví byl co nejmenší. Na teplické hvězdárně o tom bude povídat dozimetrička RNDr. Lenka Thinová, Ph.D. z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Přiveze s sebou i přístroje, kterými se radioaktivita měří.

Výzkumu radioaktivních prvků se věnuje hned několik odvětví fyziky. Vyhodnocením účinků ionizujícího záření na organismy se zabývá fyzikální obor, kterému se říká dozimetrie. Není jednoduché ani nutné pochopit všechny dozimetrické veličiny, ale je potřeba věřit, že i u nás se radioaktivita hlídá, ať už se s ní setkáváme v normálním životě nebo na pracovišti. Odborníci se snaží o zajištění maximálně bezpečného provozu našich jaderných zařízení, především jaderných elektráren, zkoumají a neustále monitorují i všechny ostatní zdroje. Výsledky tohoto monitorování může průběžně sledovat každý z nás. Ukážeme vám, jak.

Doporučujeme rezervovat si předem místo na adrese hap@hapteplice.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají a místa budou k dispozici pro další návštěvníky.