e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Věž přesunutého kostela znovu nabízí turistům výhled do kraje

publikováno: 15.5.2015, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Slavnostní vernisáž se ve čtvrtek odpoledne otevřela po rekonstrukci věž přesunutého děkanského kostela v Mostě. Od dnešního dne v ní návštěvníky kromě výhledu do kraje čeká také stálá expozice fotografií od historických pohledů na zaniklý Most až po současné snímky.

Nový prohlídkový okruh kostela nese název Proměny napříč staletími. "Využili jsme prostor kostela tak, aby staří mohli zavzpomínat a mladí, aby mohli objevovat," řekl při otevření výstavy fotograf Stanislav Štýs, jehož snímky tvoří základ expozice. 

Během stoupání vzhůru na věž mohou návštěvníci putovat časem. Nejprve uvidí na historických snímcích staré královské město, pak přichází čas, kdy se v jeho ulicích točily válečné filmy a k zemi se poroučely celé bloky budov. Další část je věnována přípravám a samotnému přesunu kostela Nanebevzetí Panny Marie. Expozice nabízí také srovnávací snímky krajiny Stanislava Štýse a na vyhlídkovém ochozu pak současný Most Jana Hodače. "Oba máme tento kraj rádi, oba ho dokumentujeme s láskou, i když každý po svém," shrnul Jan Hodač.

V kapli sousedního špejcharu jsou vystaveny i další fotky Jana Hodače, tentokrát z jeho předchozího projektu Hory Doly, potrvá do června.

Letos uplyne 40 let od slavného přesunu kostela, který ho zachránil před likvidací jako zbytek města. Je to ale jen krátká doba v historii kostela Nanebevzetí Panny Marie - letos si totiž připomínáme také 500 let od počátku jeho výstavby po velkém požáru Mostu.

Věž kostela však původní není. Před přesunem byla stržena, neboť její zdivo bylo ve špatném stavu. Na novém místě, vzdáleném 841 metrů od původního umístění kostela, byla znovu vystavěna. Letos díky daru Severní energetické prošla velké rekonstrukcí. Zajímavosti z historie i stěhování kostela najdete v rubrice Kultura, sport, turistika.