e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Peruci se v pondělí po letech otevře galerie Emila Filly

publikováno: 15.5.2015, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V pondělí 18. května se po mnoha letech opět otevře Pamětní síň Emilla Filly v Peruci. Vzácné obrazy kubistického malíře v peruckém zámku chyběly od roku 2011, kdy se některé z nich staly kořistí lupičů. Kraj nyní galerii zabezpečil a otevře ji u příležitosti mezinárodního dne muzeí. Přístupná bude do října.

Pamětní síň malíře světoznámého Emila Filly fungovala na zámku s jednou krátkou předstávkou v 90. letech od roku 1958. Bylo to přání malíře, který odkázal své obrazy státu právě pod podmínkou, že je v Peruci vystaví. Žil a tvořil zde od roku 1947 a vytvořil zde například cyklus Krajina Českého středohoří.

Město Peruc však Fillovi v roce 2007 prodalo "střechu nad hlavou". Investoři z Velké Británie naslibovali horentní investice do vybudování hotelu a prohlídkových tras, výsledkem jsou ale letité problémy - majitelé do zámku neinvestují ani dlouho ani nekomunikovali s krajem, který je prostřednictvím lounské Galerie Benedikta Rejta majitelem obrazů a provozovatelem pamětní síně. V roce 2011 se do pamětní síně vloupali zloději a odnesli obrazy za více než 22 milionů korun. Zloději byli poměrně rychle vypátráni, stejně jako obrazy, ovšem do galerie se už nevrátily. Pamětní síň totiž neměla dostatečné zabezpečení ani technické zázemí pro umístění tak vzácných obrazů. Majitelé se pokoušejí zámek prodat za přibližně 15 milionů korun, kraj však koupi odmítl.

Letos však Ústecký kraj do zámku, respektive pamětní síně investoval a zajistí bezpečnostní službu, takže se expozice opět otevře. "Z rozpočtu Ústeckého kraje pro rok 2015 půjde například 1,5 milionu korun na  bezpečnostní službu. Opravilo se například i schodiště a návštěvníci tak budou mít lepší přístup do výstavní síně. Stavební práce stále probíhají," informovala mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Otevření je naplánováno na Mezinárodní den muzeí v pondělí 18.května ve 13,00 hodin. Na programu je kromě vystoupení oficiálních hostů také hudební vystoupení cimbálové muziky, která zahraje moravské a slovenské lidové písně, jež Filla ztvárnil ve vystavených dílech. "Vystavena bude poválečná tvorba Emila Filly z pozůstalosti věnované Hanou Fillovou po umělcově smrti Československému státu," informovala ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech. Expozice bude otevřena do 20. října od úterý do neděle od 10,00 do 17,00 hodin.