e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam bezpečně do přírody: Z Krupky na zříceninu

publikováno: 15.4.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na další pravidelný výlet za čerstvým vzduchem vás pozveme na úpatí Krušných hor. Vydáme se z Krupky - Bohosudova vzhůru na zříceninu středověkého hradu Kyšperk.

Pobyt v přírodě je zásadní pro naši iminutu a pomáhá i naší psychice zvládnout současné náročné dny. Vydejte se proto s námi bezpečně do přírody. Další informace o tom, proč jsme začali zveřejňovat tyto tipy najdete v článku Kam bezpečně do přírody: Série tipů na výlety.

Obyvatelé Krupky a Bohosudova se mohou napojit na cestu kdekoliv, kdo přijede autem, může ho nechat na parkovišti lanové dráhy na Komáří Vížku, která momentálně nejezdí. Z rozcestí turistických cest u lanovky se dáme po modré Hálkovou stezkou (když budete mít lanovku za zády, tak vlevo). Cesta zde vede především zahrádkářskou kolonií, přesto dodržujte bezpečnostní odstup a noste roušky. Za chvíli se už dostanete do lesa a cesta se pak stočí směrem do hor. Stále po modré dojdeme až ke zříceninu středověkého hradu Kyšperk, zvaného též Supí hrad, který strážil staré stezky do Saska. Opuštěn je téměř pět staletí. Cesta od lanovky na hrad měří necelé 3 kilometry a nastoupáme při ní asi 160 metrů.

Jak bezpečně vyrazit na výlet nebo procházku? Pokud je to možné, vyhněte se hromadné dopravě. Budeme vám nabízet tipy jako pro motorizované, tak krátké výlety přímo z měst. Choďte pouze v úzkém rodinném kruhu, nepřibírejte žádné přátele nebo sousedy či spolužáky vašich dětí - společný pohyb je s výjimkou rodiny omezen na dvě osoby. Než opustíte území obce, mějte na sobě vždy roušku. Vezměte si s sebou vlastní zásobu jídla a pití - restaurace jsou zavřené a do místních obchodů nechoďte. Pokud na cestě někoho potkáte, poodejděte z cesty a vyhněte se. V přírodě roušku nosit nemusíte.

Užijte si pobyt v jarní přírodě a hodně zdraví!