e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tisíce lidí vyrazí v sobotu uklízet Česko

publikováno: 15.4.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Radek Janoušek

Sdílet: facebook twitter google+

Druhý ročník úklidové akce Ukliďme Česko se koná již za týden, v sobotu 18. dubna a mapa naplánovaných dobrovolnických úklidů přírody a obcí je již hustě zaplněná. Uklízet se bude na minimálně 750 místech po všech koutech České republiky.

Organizátoři místních úklidů, tedy lidé, kteří na svá bedra vzali zodpovědnost za přípravu a realizaci jednotlivých akcí, jsou velmi různorodí. Z logiky věci snad nikoho nepřekvapí zapojení neziskových organizací a zájmových spolků úzce spjatých s přírodou a životním prostředím. Nejsou to však jen “ekologičtí aktivisté”, kdo se chce aktivně podílet na řešení problému černých skládek a nepořádku v českých obcích a přírodě. 

“Pro letošní ročník figuruje mezi 750 zaregistrovanými organizátory úklidů i 140 škol, 275 obecních úřadů, nebo 25 firem,” sdělil nám Radek Janoušek, jeden z organizátorů akce.

A nebude to jen uklízení, čeho se dočkají účastníci Ukliďme Česko. V mnoha případech si organizátoři úklidových akcí pro dobrovolníky připravili i další program. Tak například v Čejkovicích se úklid pořádaný v rámci Dne Země propojí s kuličkiádou, land artem a divadlem, velemínský úklid zase zpestří doprovodný program, v němž své umění ukáží třeba sokolníci. “V letošním roce také evidujeme velký počet cyklo-úklidů, kdy účastníci zvelebí okolí cyklostezek a ještě si při tom zasportují,” podotkl další z organizátorů akce Miroslav Kubásek. A nejen ze sedel kol, uklízet se bude i z lodí, například v Karlových Varech, kde si chystá úklid řeky Ohře a jejích břehů. Je třeba zmínit, že tyto aktivity jsou plně v režii dobrovolných organizátorů místních úklidů, kteří mají zásadní podíl na uskutečnění celé akce.

Pomozte jim zúročit úsilí, které do příprav  úklidů vložili, a přidejte se také! Mapu připravovaných úklidů naleznete na http://www.UklidmeCesko.cz/map. Vyberte si ten svůj a přidejte se k ministrovi životního prostředí Richardovi Brabcovi, senátorce Ivaně Cabrnochové, předsedkyni Strany zelených Janě Drápalové a řadě primátorů a starostů, kteří se úklidů aktivně zúčastní. A možná přijde i Viktor Čistič...

Každopádně už za týden, v sobotu 18. 4., se jde na to!