e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Maršálova hlava se ukáže návštěvníkům po šedesáti letech

publikováno: 15.4.2015, kategorie: Turistika, autor: Petr Liebscher/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Unikátní možnost podívat se do interiéru novogotického templu, jedné z dominant zámeckého parku v Krásném Dvoře, nabídne Mezinárodní den památek v sobotu 18. dubna. Stavba, kterou sloužila jako rozhledna, je již delší dobu uzavřena a letos se rozbíhá její rekonstrukce. Vrátit se do ní má i socha polního maršála Schwarzenberga.

"Státní zámek Krásný Dvůr představí široké veřejnosti fotodokumentaci modelu, podle kterého bude restaurována socha polního maršála Karla Filipa Schwarzenberga, umístěná v novogotickém teplu zámeckého parku. Po více jak 60 letech to bude poprvé, kdy bude k vidění podoba sochy tohoto vítěze nad Napoleonem v bitvě u Lipska roku 1813, jakou měla při své instalaci v Krásném Dvoře roku 1847," říká k sobotní akci Miroslav Vachek, administrátor projektu rekonstrukce templu.

Představení fotodokumentace proběhne v rámci přednášky o Karlu Filipovi Schwarzenbergovi, kterou povede Libor Jůn z Národního muzea v Praze a která začíná ve 14,00 hodin ve Velkém sále.

"Pro návštěvníky zámeckého parku jsou připraveny i komentované procházky parkem, a to od 10,00 a od 16,00 hodin. V jejich rámci bude možno navštívit i interiér novogotického templu před započetím jeho rekonstrukce," dodává Vachek.

Novogotický templ v nejvyšším bodě zámeckého parku v Krásném Dvoře je unikátní stavba zahradní architektury, kterou v roce 1792 navrhoval sám majitel krásnodvorského panství Jan Rudolf Černín. Má ale též dvě zajímavá prvenství – je první novogotickou stavbou a také první romantickou vyhlídkovou věží v České republice. Pro havarijní stav však byla vyhlídka řadu let uzavřena. Letos začala rozsáhlá rekonstrukce za více než 16 milionů korun, která skončí na jaře příštího roku.