e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dírkou tam a sem - nová výstava v Žatci

publikováno: 15.4.2013, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci otevře v dubnu další sběratelskou výstavu, tentokrát s vtipným názvem „Dírkou tam a sem“. Zahájena bude vernisáží ve čtvrtek 18. dubna od 17,00 hodin v hlavní budově s hudebním vystoupením žáků ZUŠ v Žatci. Pro děti navíc výstavu obohatí zábavná dílna. A co se pod ní skrývá?

Když se řekne slovo KNOFLÍK, vybavíte si obyčejný malý kulatý předmět, který sám o sobě nestojí ani za zmínku. Ale jak nás dokáže potrápit či vyvést z rovnováhy, když se v nevhodné chvíli třeba utrhne nebo jen rozepne a odhalí to, co mělo být skryto! V takové chvíli může být tím nejdůležitějším předmětem na světě. Výstava ze soukromé sbírky paní Aleny Hrdličkové z Prahy vás provede nejen historií této pro nás již zcela běžné součásti oděvu, ale seznámí i s tím, proč vůbec knoflíky vznikly, jaké materiály a postupy se při jejich výrobě používaly. Zjistíte, že vedle malého obyčejného knoflíku existuje široké spektrum knoflíků - doslova mistrovských  kousků, které zcela určitě stojí za to vidět! Představíme knoflíky nitěné, skleněné, kovové, dřevěné, plastové, kostěné a perleťové atd.

Jako doprovodnou akci jsme po celou dobu výstavy muzeum připravilo, pro malé i velké návštěvníky, „Knoflíkové hrátky“. Přijďte se přesvědčit, co takový malý a užitečný předmět vykouzlí zábavy! Muzeum nabízí soutěže v přišívání, zapínání, házení nitěného knoflíku na čáru, skládání knoflíkového puzzle, tvoření knoflíků z moduritu, ze samoschnoucí keramiky a mnohé další.  Knoflíky pro hrátky dodala firma Antonín Šlesinger – výroba nitěných knoflíků spol. s.r.o z Jablonné nad Orlicí, Stoklasa – velkoobchod z Kravař, Styl – výrobní družstvo knoflíkářů ze Studené a Knoflíkářský průmysl a.s. Žirovnice.

Další doprovodnou akcí je praktická ukázka tvorby nitěných knoflíků, kterou předvede Hana Hořáková v úterý 7. května od 9,00 do 16,00. Výstava potrvá do 9. června.