e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chytrý průvodce po české historii v mobilu

publikováno: 15.3.2013, kategorie: Vzdělávání, autor: Lucie Šplíchalová

Sdílet: facebook twitter google+

Aplikace pro turisty, zvídavé děti nebo zájemce o nedávnou českou historii - to je interaktivní průvodce do chytrých mobilů, kterého spustila nezisková organizace Post Bellum. Po celé ČR nabízí zajímavé příběhy spojené s naší nedávnou minulostí. Aplikace je pokračováním rozhlasových Příběhů 20. století.

Už jste někdy potkali na vesnické návsi dědečka, který vám začal vyprávět, co se v jeho obci kdysi odehrálo? Jaké to bylo, když koncem války vesnicí procházela ustupující německá armáda, jak místní kluci zmlátili v padesátých letech estébáka, jak komunisti začali zabavovat statkářům hospodářství a co se stalo, když přijely ruské tanky v roce 1968? Možná jste se začali dívat díky těmto historkám z minulosti na danou vesnici úplně jinýma očima...

„Na mnoha místech ve vašem okolí se odehrály neuvěřitelné příběhy. A takových „dědečků a babiček“, kteří je zažili, existují tisíce. Už přes 10 let natáčíme se sdružením Post Bellum vzpomínky pamětníků a snažíme se je vyprávět dál. Možná znáte Příběhy 20. století ze stanic Českého rozhlasu. S podporou Nadace Vodafone jsme vytvořili aplikaci „Paměť národa“, která vám tyto příběhy z naší nedávné minulosti zpřístupní přímo na místě, kde se odehrály. Klidně se někdy zastavte na vesnické návsi a nechte si od někoho místního vyprávět. Když ale nikoho nepotkáte, můžete se spolehnout, že s aplikací „Paměť národa“ ve vašem mobilu budete mít podobných příběhů na dosah ruky stovky. A ještě se zábavnou formou seznámíte s dějinami 20. století,“ uvádí Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum. 

Aplikace Paměť národa je interaktivním průvodcem po místech, která jsou spojena s událostmi a příběhy 20. století. Určí vaši polohu a ukáže vám na mapě "místa paměti" ve vašem okolí. Díky této aplikaci k vám začnou tato místa promlouvat. A to doslova. Vyprávějí o nich totiž lidé, které s místem spojuje osobní zkušenost. Navíc si můžete celý jejich příběh přečíst v textové podobě, prohlédnout historické i současné fotografie nebo si třeba naplánovat po „místech paměti“ nedělní výlet. Aktuálně najdete na mapě Paměti národa 439 článků a příběhů, 316 míst paměti a 19 doporučených tras.

Více na: www.postbellum.cz, www.pametnaroda.cz a www.mistapametinaroda.cz.