e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámecká knihovna se vrací na Červený Hrádek

publikováno: 15.3.2012, kategorie: Tipy na víkend, autor: Luboš Mizun

Sdílet: facebook twitter google+

Součástí zahájení jirkovské kulturní sezony bude slavnostní otevření zámecké knihovny na Červeném Hrádku. Jde o knihovnu, která byla po válce zabavena rodu Hohenlohe, stala se majetkem státu a v roce 1947 byla ze zámku odvezena. Obsahuje převážně exempláře z dob, kdy panství patřilo rodu Hohenlohe, ale i z časů dřívějších, z doby pánů z Rottenhahnu. Knihy jsou i nadále státním majetkem, spravuje je Národní muzeum. Město získalo soubor knih do dlouhodobé výpůjčky.

Knihy vyžadují zvláštní podmínky. „Nikdo kromě odborníků z muzea na ně nesmí sahat,“ uvedl Bedřich Fryč, ředitel KVIZu Jirkov. „Budou umístěny ve zvlášť vybudovaných knihovnách, vzadu potažených plátnem kvůli prodyšnosti, zepředu opatřených mřížemi. Knihovna obsahuje přes 4 200 exemplářů, ty nejstarší tisky pocházejí ze 16. století, ale jsou tu i ručně psaná díla.

Uvažujeme o tom, že některé vzácné svazky bychom postupně vystavovali zvlášť, ve skleněné vitríně, ale vzhledem k omezení ohledně jejich manipulace by každý tento záměr musel být napřed povolen experty z Národního muzea,“ dodal B. Fryč.

Knihovna se představí veřejnosti v sobotu 14. dubna. V současné době se připravuje její instalace.