e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutov bude mít novou galerii a jejími návštěvníky budou cestující na nádraží

publikováno: 15.2.2019, kategorie: Výstavy, autor: Mirek Koranda/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Originální nápad, jak oživit fádní prostor nádraží, vznikl v Chomutově. Tamní Ženský spolek si od správy drah pronajal nevyužité válce na jízdní řády na vlakové stanici Chomutov město. V sobotu 16. února tam otevře první vernisáží zbrusu novou Galerii město.

První vernisáží se otevře v sobotu v 17,46 hodin výstava kreseb místní výtvarnice Terezy Zemanové. Ta na pěti rotujících válcích představí výběr kreseb ze svých deníků. Jedná se o výtvarné záznamy z cest po světě i České republice. Výstava Terezy Zemanové bude k vidění do 21. dubna 2019.

„Dalo docela dost práce vybrat z toho množství materiálu, který vznikal mezi lety 2004 až 2015, obsah na plochu pěti otočných válců,“ vysvětlila Zemanová. „Neměla jsem dobrý fotoaparát, a tak jsem všední i nevšední situace zaznamenávala na papír,“ upřesnila chomutovská výtvarnice, absolventka Ústavu umění a designu plzeňské Západočeské univerzity.

„Tereziny obrazové popisy situací, míst nebo osob jsou poutavé i zábavné zároveň. To také proto, že jde o skici propiskou z barového pultu i propracované akvarelové kompozice,“ uvedla Tereza Dvořáková ze Ženského spolku.

Ta nastínila i další plány s Galerií město. „Smlouvu se Správou železniční dopravní cesty máme na dobu neurčitou, takže Terezina výstava je začátkem regulérní galerijní činnosti. Na přípravě dalších výstav spolupracuji s profesionálními výtvarníky z Ústí nad Labem a Terezína. Zdá se, že neobvyklý formát výstavních ploch bude pro dost umělců výzvou i lákadlem. Teď už nás čeká jen jeden velký úkol – sehnat prostředky na produkci dalších výstav,“ řekla Dvořáková a upřesnila, že náklady na jednu výstavu se pohybují mezi 10 – 15 tisíci korunami. „Je to docela dost peněz, ale jsem si jistá že naše nádražní galerie umístěná kousek od výdejny jízdenek bude tou nejnavštěvovanější výstavní síní ve městě,“ doplnila Dvořáková. 

Na vernisáž v nádražní hale naváže v Café Rouge v Chomutově „dekomponovaný večer“ písničkáře Lábka.