e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Mostě bude mít premiéru film o děkanském chrámu

publikováno: 15.2.2018, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Film Chrám z popela zdvižený, natočený u příležitosti uplynutí 500 let od položení základního kamene kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, se poprvé veřejnosti představí ve čtvrtek 22. února. Slavnostní premiéra se koná přímo v mosteckém kostele.

Film se natáčel vloni, v roce 500. výročí a vznikal v mosteckém studiu Ponte Records Míry Kuželky. Jeho režisérem a kameramanem je Martin Studecký, scénář je dílem Vlastimila Nováka, slovem provází herci mosteckého divadla Otto Liška a Marcel Rošetzský.

„Film jsme natočili i proto, že, ač je to k nevíře, do dnešní doby žádný jiný filmový dokument o mosteckém kostelu s neskutečným osudem a obrovským evropským významem nevzniknul,“ říká Míra Kuželka. „Byl sice na černobílý filmový materiál formátu 8mm natočen krátký film o slavném přesunu v roce 1975, díky kterému byla tato nevídaná akce zapsána do zlaté knihy Guinnessových rekordů tisíciletí, ale nikoho nenapadlo nafilmovat dílo v širších, především historických souvislostech. Nejde jen o pohnutou a velice zajímavou historii kostela, jeho interiérovou výzdobu, ale třeba i tajemno, mnohdy provázející práci řemeslníků, mistrů tesařů, kameníků a jejich cechů, stejně jako technické mistrovství stavitelů a architektů, které je možné docenit až díky technice naší moderní doby.“

„Výraznou předností snímku jsou především působivě komponované záběry kostelního interiéru spolu s významnými uměleckými památkami a funkční využití archivních fotografií a filmových záběrů,“ říká scénárista Vlastimil Novák. Podle něj se během natáčení podařilo najít i řadu unikátních obrazových materiálů.

Premiéra filmu se koná ve čtvrtek 22. února od 18,00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. K dispozici bude od března například v mosteckém Turistickém informačním centru v budově magistrátu.