e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

První letošní farmářské trhy v Žatci oživí masopust

publikováno: 15.2.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Tomáš Kassal/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

První letošní farmářské trhy v Žatci proběhnou tuto sobotu 17. února od 8,00 do 13,00 hodin na náměstí Svobody. Na ně naváže masopust s průvodem masek a jejich následným rejem na kluzišti před radnicí. Obě akce doplní dvě soutěže: o nejlepší prejt a nej domácí koblihu.

Důležitou část prvních letošních farmářských trhů v Žatci vytvoří zabijačkové hody, které v minulosti k masopustu vždy tradičně patřily. Jejich program vedle stánků s regionálními potravinami, dílniček pro děti či řemeslných stánků bude tvořit také nabídka spolku Budík nebo žatecké hotelové školy (SOU a SOŠ SČMSD Žatec).

Informace o historii a památkách města Žatce najdete na našich stránkách, zajímavé nabídky na ubytování v Žatci a okolí na partnerském webu.

V rámci farmářských trhů je připravená také soutěž o nejlepší domácí koblihu pro veřejnost. Její výsledky budou vyhlášeny na pódiu na náměstí Svobody v 15,30 hodin. Stánek s koblihami ostatně bude součástí celých farmářských trhů.

Masopust oficiálně začne ve 13,00 hodin. „Řazení průvodu začne ve 12 hodin na nádvoří restaurace U Orloje v areálu Chrámu Chmele a Piva. Do průvodu se může v masce zařadit každý, kdo má zájem. Účastníci průvodu budou odměněni koblihou,“ pozvala veřejnost k účasti v průvodu za pořadatele Sabina Řezáčová z infocentra žatecké radnice.

Masopust začne ve chvíli, kdy průvod od chrámu dorazí k pódiu na náměstí Svobody. „Ve 13,00 hodin odstartuje masopust předáním glejtu a vlády nad městem principálovi masopustu. Tím by měl být Švejk v duchu letošních stoletých oslav vzniku Československa,“ dodala Sabina Řezáčová.

Samotné oslavy masopustu budou na náměstí tvořit pohádka, hudební vystoupení nebo rej masek na kluzišti před radnicí. Celý program bude končit po 16. hodině. V průběhu celého dne bude kvůli trhům a masopustu omezená doprava a parkování na náměstí Svobody. Odpoledne se také omezí bruslení pro veřejnost na kluzišti, kde budou mít přednost masky.

Více o tradicích masopustu a o tom, že se ten žatecký trochu vymkl datem, se dočtete zde.