e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žáci z Holedeče spolu s Ecobatem dobyli severní pól

publikováno: 15.2.2013, kategorie: Vzdělávání, autor: Ilona Johnová Koukalová

Sdílet: facebook twitter google+

Na konci ledna byla uzavřena velká soutěž ve sběru použitých baterií určená pro mateřské, základní a střední školy, registrované v programu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět. Žáci sesbírali více než 60 tun starých baterií. Odměnou pro vítěze z každého kraje ČR byl čtyřdenní zážitkový pobyt v Krkonoších nebo Beskydech, tzv. cesta na severní pól.

Společnost Ecobat s.r.o. v září 2012 vyhlásila pro školy registrované v projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět velkou podzimní soutěž ve sběru použitých baterií. Zúčastnilo se jí celkem 865 předškolních nebo školních zařízení, z toho z Ústeckého kraje 66 škol. V průběhu dvou měsíců se žákům a studentům našeho kraje podařilo nasbírat více než 5900 kg starých použitých baterií. Výsledky jednotlivých škol byly přepočítány na počty žáků a podle tohoto kritéria se krajským vítězem stala ZŠ Holedeč. Každý žák vítězné školy v průměru nasbíral 3 kg použitých baterií (cca 117 kusů vybitých tužkový baterií). Odměnou za jejich snahu jim bylo čtyřdenní "dobývání severního pólu" v Krkonoších nebo Beskydech. Vůbec nejúspěšnější školou v ČR byla ZŠ Sulíkov, kde každý z žáků nasbíral více než 22 kg baterií (cca 811 kusů tužkových baterií).

Během dvou lednových víkendů roku 2013 se na severní pól vydaly dvě expedice složené z nejlepších sběračů baterií v rámci podzimní soutěže. Celkový počet malých polárníků se vyšplhal na 45. Moravská expedice hledala pól v Beskydech, česká potom v Krkonoších. Cesta k samému cíli nebyla vůbec jednoduchá. Předcházel jí tvrdý trénink. Děti se musely naučit ovládat psí spřežení, překonávat díry v ledu pomocí lan, utíkat na sněžnicích před ledním medvědem, zdolávat kopce a kopečky na pytlích, hledat své kamarády zavalené lavinou, ale i poskytnout jim první pomoc a dopravit je do bezpečí. Ale protože sběrači baterií jsou nesmírně šikovní, vše zvládli bez nejmenších problémů, a tak - severní pól byl dobyt, a to hned oběma skupinami.

Program Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět si klade za cíl prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií a použitých drobných elektrozařízení. V únoru 2013 je do projektu registrováno více než 3050 předškolních či školních zařízení z celé ČR. Bližší informace o projektu na www.recyklohrani.cz.