e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mládě takina se stěhovalo do Drážďan

publikováno: 15.2.2013, kategorie: Vzdělávání, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Roční samice takina indického Kema, odchovaná v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově, byla v úterý 23. února transportována do zoologické zahrady v saských Drážďanech. Mláděti se zřejmě cestování zalíbilo a zvládlo ho bez problémů. Vzácných sudokopytníků žije ve volné přírodě pouhých tři a půl tisíce jedinců.

Přemístění samice ze stáje do transportního vozu bylo záležitosti pouhých několika minut. Přestože Kema cestovala poprvé, bez problémů zvládla přesun do vozíku i několik hodin trvající transport. „Kemě bude prozatím dělat společnost devatenáctiletá samice Sissy, ale brzy se dočká mladého samce, se kterým vytvoří chovný pár,“ vysvětlil chovatel takinů z drážďanské Zoo Mathias Hendel, který transport realizoval.

Takiny indické chová Podkrušnohorský zoopark od roku 2005, od roku 2008 zde bylo odchováno již šest mláďat. Vzácných sudokopytníků žije ve volné přírodě pouhých 3 500 jedinců. V České republice  je kromě Podkrušnohorského zooparku chová pouze Zoo Brno a Zoo Děčín. Podkrušnohorský zoopark je jedinou zoo v Česku, která má v expozicích oba vzácné druhy takinů. Vedle takinů indických tu uvidíte i jejich vzácnější příbuzné – takiny zlaté.

Na fotografii mládě takina s matkou krátce po narození.