e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rozhodnutím vlády se rekonstrukce náměstí o 5 milionů prodraží

publikováno: 15.2.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Rekonstrukce historického centra Jirkova, kterou město zahájí už letos, je z podstatné části dotována z evropských fondů (přibližně 85 % uznatelných nákladů). Zbytek musí uhradit investor, tedy město, přestože původně měl částkou více než 5 milionů korun přispět stát.

Důvodem změny je rozhodnutí Vlády ČR z loňského září, že zruší spolufinancování projektů Regionálního operačního programu ze státního rozpočtu.

Způsob financování projektu Rekonstrukce komunikací a veřejných prostranství v historickém centru města Jirkova schválilo vloni v červnu zastupitelstvo města. Na základě tehdejšího usnesení si město realizaci projektu vezme úvěr (67 151 443). Úroky z úvěry (přibližně 2,9 milionu korun) jsou nezpůsobilé náklady a budou hrazeny z prostředků města.

Nyní rada města doporučila zastupitelstvu schválit realizaci projektu i v případě zrušení kofinancování projektů ROP ze státního rozpočtu.

Náměstí by se omezením spojeným se stavebními pracemi stejně nevyhnulo, protože centrum města čeká nutná rekonstrukce rozvodů plynů. Ta proběhne v koordinaci s pracemi na obnově náměstí.