e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzeum v Krupce bude tři roky zavřené

publikováno: 15.1.2018, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Muzeum v Krupce na Teplicku, které prezentovalo zejména historii zdejšího rudného dolování, bude až do roku 2020 uzavřené. Letos v něm začíná rozsáhlá rekonstrukce, která ho má změnit na moderní hornické muzeum. Poslední šanci na návštěvu stávající expozice máte v lednu.

Rozsáhlá rekonstrukce historické budovy v centru Krupky bude trvat tři roky a náklady dosáhnou 70 milionů korun. "Budou vytvořeny nové expozice se zaměřením na hornictví Krušných hor a jeho nejvýznamnější lokality, dále na historii Krupky, těžbu cínu a výrobky z něj a dalších zajímavých prvků," informoval Bohuslav Boček. Plány na rekonstrukci muzea korespondují se snahami zapsat hornické památky na české i saské straně Krušných hor na seznam světového dědictví UNESCO. Krupka je přitom jedním z nejvýznamnějších hornických center pod Krušnými horami v Ústeckém kraji.

"Prostorově malé muzeum neumožňuje zachovat všechny stávající expozice a ty tak budou muset ustoupit novému, koncepčně ucelenému záměru. Jedná se o expozici přírody severozápadních Čech, která v době svého vzniku patřila mezi nejmodernější svého druhu a zejména o unikátní sbírku modelů hub, jíž podobnou vlastní pouze Národní muzeum v Praze a je momentálně nepřístupná," dodává Bohuslav Boček. Právě tato přírodovědná expozice by snad měla být v budoucnu umístěna v teplickém zámku.

Muzeum v Krupce stojí v historickém centru v Husitské ulici a otevřeno bylo v roce 1919. Nyní je součástí Regionálního muzea Teplice. Otevřeno je do konce ledna od středy do neděle od 9,30 do 16,30 hodin.  Více o expozicích se dočtete zde.