e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bizetovi Lovci perel se vrací po sto letech do Met

publikováno: 15.1.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Zuzana Raušová

Sdílet: facebook twitter google+

Kouzlo orientálního Cejlonu ve spektakulárních kulisách i špičkové pěvecké výkony - oboje čeká na diváky v nové inscenaci opery Georgese Bizeta Lovci perel. Druhé nejslavnější dílo francouzského romantika, se vrací na prkna Metropolitní opery po dlouhých sto letech. Mezi dvěma tisícovkami sálů v 70 zemích světa, které budou operu přenášet, bude v sobotu 16. ledna také kino v Žatci a Teplicích.

Premiéra inscenace se odehrála na Silvestra a záhy po ní se začaly rojit oslavné kritiky. Vedle mistrovských výkonů protagonistů tenoristy Matthewa Polenzaniho, barytonisty Mariusze Kwiecieńa a sopránové star Diany Damrau si všímají také originálního jevištního zpracování osobité režisérky Penny Woolcock. 

Na rukou tetování, na nohou gumové žabky. I tak může vypadat hrdina představení v Metropolitní opeře. V Británii oceňovaná filmová a televizní režisérka Penny Woolcock, která debutovala v Met naturalisticky pojatou operou Johna Adamse Doctor Atomic, zasadila typicky romantický příběh milostného trojúhelníku do kulis chudinského přístavního městečka, jež připomíná soudobý slum. Hraje si také s orientální ornamentalitou a na scéně kouzlí podmanivou podívanou, která vrcholí v podmořském tanci lovců perel.

Samotná opera se v dobách svého vzniku proslavila na evropské prostředí raritním využitím indických prvků v hudbě. Obsahuje současně jeden z  neslavnějších mužských operní duetů „Au fond du temple saint”. V sobotu 16. ledna ji diváci uslyší v podání amerického lyrického tenoristy Matthewa Polenzaniho v roli lovce Zurgy a polského barytonisty Mariusze Kwiecieńa coby lovce Nadira.

Přenos z Metropolitní opery v New Yorku začíná v sobotu 16. ledna v 18,45 hodin v Digitálním kině v Žatci a kině Květen v DK Teplice. Vstupenky stojí 300 Kč.