e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Verdiho velkolepá opera se vrací na plátna kin

publikováno: 14.12.2012, kategorie: Divadlo a film, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Tuto sobotu 15. prosince v 18,45 hodin proběhne poslední přímý přenos úspěšné série The Met: Live in HD v tomto roce. Metropolitní opera v New Yorku uvádí živé představení jedné z nejpopulárnějších a nejoblíbenějších oper všech dob, opery slavného italského hudebního skladatele Guiseppe Verdiho Aida. Vidět ji můžete v kinech v Žatci a Teplicích.

První letošní šestice přímých přenosů se tímto představením uzavírá a po Novém roce vstoupí právě probíhající sezona do své druhé poloviny.

V působivé inscenaci, jež zachycuje slávu a vznešenost starověkého Egypta, se představí hned několik slavných operních pěvců dnešní doby. Ukrajinská sopranistka Liudmyla Monastyrska převádí velmi působivý výkon v roli zotročené etiopské princezny Aidy, ve které sklidila velké úspěchy v předních evropských operních domech a díky nim se tato role nyní stala jejím debutem na jevišti Metropolitní opery. Jejími protějšky jsou uznávané a zavedené hvězdy Metropolitní opery, francouzský tenorista Roberto Alagna coby válečný hrdina Radames a ruská mezzosopranistka Olga Borodina v pěvecky náročné roli faraonovy dcery princezny Amneris. Aidina lstivého otce Amonasra zpívá gruzínský baryton George Gagnidze a charistmatického egyptského kněze slovenský basista Štefan Kocán. Úplně poprvé diriguje tuto velkolepou operu v Metropolitní opeře její současný šéfdirigent Fabio Luisi. Večerem provází oblíbená moderátorka přímých přenosů Met: Live in HD Renée Fleming.

„Liudmyla Monastyrska je nadaná svůdným, kulatým sopránem, který si zachovává svou zář i v nejměkčích tónech,” uvedl za pořadatele Martin Cikánek a doplnil:  “Árie „O patria mia“ byla v jejím provedení nádherně vykreslená a temně modulovaná, což přispělo její dramatické náruživosti.”

České a slovenské diváky v programu jistě zaujme jméno slovenského basisty Štefana Kocána. Tento charismatický pěvec s temným a zvučným hlasem studoval na Akademii múzických umění v Bratislavě a na konzervatoři ve Vídni. Již před svým prvním vystoupením v Metropolitní opeře v New Yorku za sebou měl úspěchy v mezinárodních soutěžích i angažmá v prestižních operních domech včetně Vídeňské státní opery, Bavorské státní opery v Mnichově, Královské opery v Kodani, opery Garnier v Paříži a dalších. Čeští operní fanoušci měli možnost Štefana Kocána vidět mimo jiné v inscenaci Dvořákovy Rusalky v Národním divadle v Praze. Na jevišti Metropolitní opery ztvárnil také Mozartova Komtura v opeře Don Giovanni a Verdiho Sparafucila v opeře Rigoletto. V současném domě střídá kromě Metropolitní opery jeviště těch nejvýznamnějších světových operních domů, jako jsou Teatro alla Scala v Miláně či Státní opera v Berlíně.

V této inscenaci Verdiho tragédie jeviště zaplní více než 200 umělců. Jedná se o tradiční a velmi úspěšnou inscenaci renomované režisérky a držitelky ceny Emmy Sonji Frisell, která je na repertoáru Metropolitní opery od roku 1988. Tato inscenace se v rámci série Met: Live in HD divákům představila již jednou na podzim roku 2009 s Violetou Urmana, Dolorou Zajick a Johanem Bothou v hlavních rolích.