e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Projekt Sbírej-toner.cz vstoupil do 5. ročníku

publikováno: 14.12.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Iva Pohanková

Sdílet: facebook twitter google+

Částku 300 015 Kč, výtěžek 4. ročníku ekologicko-charitativního projektu Sbírej-toner.cz, rozdělí organizátoři mezi zapojená zařízení pro mentálně postižené spoluobčany z celé ČR. Z této částky připadne v Ústeckém kraji Ústavu sociální péče Háj u Duchcova přesně 43 383 Kč.

Projekt, který v tomto sběrném roce bude slavit půlkulatiny, pomáhá hned dvojnásobně – šetří přírodu a zlepšuje život potřebným. Sběrači odevzdali loni přes 45 000 tonerů a kartridží, což je zhruba 23 tun cenného materiálu, který by jinak třeba skončil na skládkách jako odpad.

Co si za získané finanční prostředky vybraná zařízení pořídí? Plány mají různé. Někde poslouží pro osobní asistenci nebo chráněné bydlení, přispějí na provoz kavárny – chráněné dílny, jinde pošlou klienty na ozdravný pobyt, výlet, nakoupí vánoční dárky. „Jako tradičně využijeme finanční prostředky pro podporu dalšího ročníku festivalu tvořivosti Hájský kohout, který se bude konat v září příštího roku. Bude to již výroční 10. ročník,“ doplňuje výčet Oldřich Malý, ředitel ÚSP Háj u Duchcova. O konkrétním využití prostředků z jednotlivých ročníků se dozvíte na www.sbirej-toner.cz.

Pátý sběrný rok zaznamenává hned na počátku několik změn. Tou nejzásadnější je změna organizátora. Novým organizátorem se stalo neziskové občanské sdružení AKTIPO. „Díky tomuto kroku by se nám mohlo podařit získat větší podporu orgánů veřejné správy a médií, u nichž jsme velmi často naráželi na to, že organizátorem projektu je komerční subjekt,“ uvádí Klára Noworytová, prezidentka sdružení. Další změnou je i to, že se sběrný rok bude dělit na 2 půlroky. To proto, aby finanční prostředky „neležely“ tak dlouho ladem a mohly být využity i v průběhu sběrného roku.