e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Turisté vzali v létě Žatec útokem

publikováno: 14.11.2020, kategorie: Turistika, autor: Tomáš Kassal/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Letošní turistickou sezónu na Žatecku sice ovlivnila opatření proti šíření koronaviru, kvůli nimž byly turistické zajímavosti a památky po část roku uzavřené, ale přesto byla nakonec nebyla špatná. Návštěvnost v létě překonávala rekordy, převládali Češi.

Jarní uzavření celé společnosti mělo v létě zajímavý účinek – lidí po Česku, a tedy i do Žatce, jezdilo hodně. „V průměru byla návštěvnost za oba prázdninové měsíce téměř o 50 procent vyšší než ve dvou předchozích letech,“ uvedl za Chrám chmele a piva jeho ředitel Karel Havelka.

Právě chrám chmele může být vzorovým příkladem, jak opatření dělaná kvůli nemoci Covid-19 ovlivnila turistiku: Výborný leden a únor, návštěvnost o 30 procent vyšší než v minulých dvou letech. Pak jarní propad kvůli uzavření. V červnu po uvolnění opatření už byla návštěvnost vyšší než loni. A prázdniny? Lidé si chtěli vynahradit cestování do ciziny, a tak jezdili po českých zajímavostech. Chrám si pomohl i řadou pořádaných akcí. Pak přišlo září, zrušená Dočesná a od 12. října opět uzavření. „K tomuto datu si prohlídku Chrámu chmele a piva a Galerie Sladovna v tomto roce nenechalo ujít 9 233 návštěvníků. Za rok 2019 čítala návštěvnost celého chrámu 10 235 návštěvníků a v roce 2018 jsme měli 9 050 návštěvníků,“ porovnal K. Havelka.

Velmi podobnou zkušenost má letos nedaleký zámek Stekník, jehož návštěvníci mnohdy kombinují výlet s cesto do Žatce. „Přestože sezóna 2020 začala skoro o dva měsíce později a v důsledku protiepidemických opatření skončila dříve, dosáhla letošní návštěvnost zámku 12 104 osob,“ uvedla kastelánka zámku Jana Zajíčková. Pro srovnání: loni na Stekník přijelo za celý rok o tři a půl tisíce návštěvníků více. „To jsou ty zavřené měsíce: duben, květen, půlka října a advent v prosinci,“ potvrdila J. Zajíčková. Kvůli omezujícím opatřením navíc zámek letos zrušil několik akcí, které pravidelně lákají další stovky lidí. I tak patří Stekník v Ústeckém kraji k památkám, o něž roste zájem turistů nejvíce.

Rostoucí zájem o Žatec pak podtrhuje statistika Turistického informačního centra městského úřadu. Za letošní rok, přesněji do konce října, kdy končívá turistická sezóna, jej navštívilo 12 987 lidí. Loni to bylo od ledna do října 8240, což znamená výrazný nárůst. Výrazný byl především nárůst českých turistů. Loni přišlo na TIC Žatec do října 684 cizinců, letos jen 389. O to víc těší čtyřtisícový nárůst počtu českých turistů. I v letošním zvláštním roce se potvrdilo, že Žatec má z hlediska cestovního ruchu velký potenciál.