e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jazzové AMC trio s trumpetistou Patchesem zahraje v Žatci

publikováno: 14.11.2014, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební večery v Městském divadle v Žatci pokračují. Po říjnovém bluesovém nás čeká 19. listopadu v 19,00 hodin jazzový mezinárodní hudební večer. Kouzlo hudebních večerů v žateckém divadle spočívá v tom, že nabízí méně známá jména nebo zajímavá hudební uskupení, ale překvapivě špičkové kvality. To je případ tří slovenských muzikantů ve složení Stanislav Cvanciger - bicí, Peter Adamkovič – klavír, Martin Marinčák – kontrabas, to celé AMC trio.

AMC spolu hrají už od roku 1993, kdy vyhráli soutěž jazzových talentů. Zpočátku jejich repertoár tvořily hlavně jazzové standardy, ale už začínali s vlastní tvorbou, která časem převládla. Snaží se o to, aby jejich hudba byla stravitelná i pro nejazzové publikum a možná i proto nechybí v jejich tvorbě melodičnost. Dokáží čerpat třeba i z populární nebo lidové hudby.

Své umění dotáhli tak daleko, že úspěšně oslovují jazzové hudební hvězdy, které po poslechu jejich nahrávek rády přijedou nebo s nimi i dlouhodobě spolupracují. Jedním z vynikajících hudebníků tohoto typu je i americký trumpetista Michael „Patches“ Stewart.

Až uslyšíte jeho sóla na trubku, vzpomeňte si na to, že se narodil a vyrůstal a učil hrát přímo v kolébce jazzu v New Orleans a ničemu se nedivte. Už jako žáček čerstvě školou povinný se zamiloval do trubky, ale příležitost studovat ji se mu naskytla až na druhém stupni školy. Pilně studoval a v 16 už dostal příležitost natáčet ve studiu.

Později dostal nabídku na stipendium mj. i od takových institucí jako Berklee School, ale rozhodl se pro veřejné hraní a odjel do Los Angeles. Štěstí přeje připraveným, a tak když po několika letech potkal Quincy Jonese, už byl tak dobrý, že ho Quincy vzal s sebou na turné. V roce 1983 měl to štěstí potkat se s další hvězdou jménem Al Jareu. Jako stálý člen jeho kapely s ním hrál téměř na všech kontinentech od Japonska po Evropu. Později spolupracoval ještě s mnoha dalšími hudebními veličinami z jazzu i popu (mj. Whitney Houston, Diana Ross) a doposud nahrál 4 CD. 

Nakonec malá zajímavost. Patches je Michaelova přezdívka už od střední pro jeho zálibu zdobit záplatami své blue jeans. Americkému jazzmanovi se v Evropě natolik zalíbilo, že momentálně žije a hraje v sousedním Polsku.