e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

One man show Táta: Humorná zpověď novopečeného otce

publikováno: 14.11.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Radka Zelníková

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 19. listopadu od 19,00 hodin se uskuteční v Základní umělecké škole F. L. Gassmanna v Mostě první mimopražská premiéra hry pro jednoho herce s jednoduchým názvem Táta. V hlavní a jediné roli se představí známý slovenský herec a táta v jednom Roman Pomajbo, otec dvou krásných dcer, který má k tématu hodně co říct…

„Být tátou je úžasné! Být dobrým tátou si ale vyžaduje hodně odvahy, odhodlání a zručnosti. A také správného chlapa, který se s vámi rád podělí o vlastní zkušenosti a poradí vám, jak na to… Náš táta má totiž skvělé nápady a tajné finty, jak prožít šťastné otcovství...,“ říká Roman Pomajbo, kterého mnozí jistě znají ze slovenské Partičky či z českého muzikálu Touha. Roman je také hlavním představitelem slovenské verze představení pod názvem Ocko, které mělo premiéru loni v září a počet jeho spokojených diváků stále roste.

Do…! Proč se vždycky musíme do všeho tak hrnout? Bydlet spolu. Splněno! Zásnuby. Splněno! Potom si myslíte, že jste na chvíli mimo ohrožení... Ne! Svatba. Splněno! Byt. Splněno! Auto. Splněno! A když už si myslíte, že jste splnili všechno, lidé začnou civět. V tváři mají takový ten výraz: „A kdy už uvidíme nějaké dětičky?!?” Vstup dětí do našeho života všechno změní. Jaké to je stát se otcem? Pánové, nejste v tom sami, přijďte se podívat, jak se to dá s humorem zvládnout a přežít. Ženy se naopak na chvíli dostanou do hlavy mužům a pochopí vše dosud nepochopené. Každý, kdo už podobnou zkušeností prošel, se v jednotlivých situacích určitě najde. Ostatní se pobaví a rodičovství se rozhodně nezaleknou. Největší pozornost je věnována fázi příprav na dítě a na porod, kdy je stejně všechno nakonec úplně jinak, než jak jste se to učili v předporodním kurzu. Výsledkem je novorozenec, který je šedozelený a špinavý od všech tělesných šťáv. Vám však bude připadat naprosto krásný a dokonalý. A potom to přijde – všichni by se rádi vyspali, ale nepodaří se to nikomu. Intimní život jde do háje, oba partneři jsou podráždění a unavení – ale vlastně velmi, velmi šťastní... (Nejen) o těchto úvahách je nová česká one man show Táta. Krátkou ukázku z představení můžete vidět zde: http://youtu.be/cugmnwiNx5s.

Autor hry, Islanďan B. H. Thorsson, spisovatel, producent, ale také herec, hru Táta sám hrál na Islandu a ve Švédsku. Na hře The Dad pracoval čtyři roky a k napsání ho vedla vlastní zkušenost v roli otce. Hra měla premiéru v roce 2007 v Reykjaviku v divadle pro 150 osob a okamžitě se stala hitem. Proto se brzy přestěhovala do podstatně větší islandské Národní opery. Táta se úspěšně hraje ve více jak 20 zemích světa.

Vstupenka stojí 210 Kč, předprodej - rezervace 476702971 nebo u vybraných prodejců přes TicketPortal.