e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tajemství staré láhve

publikováno: 14.11.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Stará skleněná láhev, kterou našli stavebníci při budování nového nákupního domu v centru Teplic, vydala své tajemství. Obsahem láhve nalezené v komínové šachtě domu na náměstí Svobody byl německý text se jmény tří dělníků, kteří tam před osmdesáti lety pracovali. Tajemství ukryté uvnitř odhalili na tiskové konferenci pracovníci archeologického ústavu a teplického muzea.

"Nález by mohl být pro některé zklamáním, ale muzejním pracovníkům přináší další informace, které rozšiřují poznatky o teplickém prostředí třicátýchtých let 20. století," prozradila PhDr. B. Chleborádová z teplického muzea.

Text poskytuje zprávu o stavebních úpravách historického domu v červenci 1933. Láhev, list s textem i fragmentem českých sportovních novin, které sloužily jako provizorní zátka, bude i s uvedením dalších souvislostí veřejnosti představena v prosincovém exponátu měsíce Regionálního muzea v Teplicích. Dům, který ustoupil stavbě nákupního centra na náměstí Svobody, byl součástí centra města Teplic dlouhá staletí.