e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Po stopách svídnické dráhy v Krušných horách

publikováno: 14.10.2019, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Výlet po zaniklé krušnohorské trati v česko-německém pohraničí pořádá o víkendu Partnerský spolek Litvínov a turistický spolek Olbernhau. Pěší výlet povede z Nové Vsi v Horách do Olbernhau v neděli 20. října.

Svídnická dráha vedla podél potoka Svídnice z Olbernhau přes Brandov do Deutschneudorfu a podle původních plánů měla vést až do Čech. Svému účelu však sloužila poměrně krátce. Dokončena byla v roce 1927, ale její provoz skončil již po přibližně 40 letech. Dodnes však zůstala řada mostů, opěrných zdí i nádražních budov. Právě po nich se můžete vypravit.

Začátek výletu je v 10,30 hodin na hraničním přechodu Nová Ves v Horách – Deutschneudorf, kam se lze dostat autobusem z Litvínova (odjezd 10,05 hodin, bus č. 521 Litvínov – Olbernhau). Trasa měří asi osm až deset kilometrů a končí v Olbernhau. Odtud odjíždí do Litvínova autobus ve 14,49 hodin. "Čeká na vás prohlídka drážní budovy, ukázka historických fotografií a povídání o historii tratě," informovala ředitelka Partnerského spolku Litvínov Libuše Novotná Pokorná.

V případě velmi špatného počasí se akce nekoná, sledujte proto fb profil Partnerského spolku.