e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Architektka odhalí krásu dubských stromů

publikováno: 14.10.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Jana Zajoncová a Martina Vlková

Sdílet: facebook twitter google+

Krásu a hodnotu stromů ve městě přiblíží ve středu 19. října v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí architektka - krajinářka Ivana Větrovcová. Její přednáška Stromy v Dubí začíná v 17,00 hodin a v následujícím roce na ni naváže výstavní projekt dubského informačního centra pro děti i dospělé.

Stromy jsou nedílnou součástí domova od nepaměti. S rozvojem společnosti se mezi krásnými domy zachovalo jen málo starých a mohutných stromů. Někdy to byla náhoda, někdy to byla zásluha konkrétních lidí. V Dubí je možné najít strom, který zachránila škola, strom vysazený občany města, památné stromy, stromy hrdiny, rostla tam „zpívající“ lípa. Většina těchto velikánů není jen majestátná a krásná. Maji listy, které vyrábějí kyslík, bez kterého není náš život možný. Také zlepšují klima na rozpálených ulicích, působí blahodárně na psychiku uspěchaných lidí současné doby. Dosadbou mladých stromů nahrazujeme ty staré, kterým se nechceme ve svých záměrech vyhnout. Jak to těm „mladíkům“ bude dlouho trvat, nežli dosáhnou majestátných rozměrů svých předchůdců a jaké úsilí nás to bude stát? Respekt ke starému stromu nás učí respektu k přírodě a jejím zákonitostem, kultivuje v nás výtvarné cítění a posiluje vztah k domovu.

Přednáška upozorní na hodnotu velkých stromů, na jejich krásu v proměnlivosti času a bude se také věnovat jednotlivým stromům ve městě. Ve spolupráci s Ivanou Větrovcovou na příští rok dubské infocentrum připravuje také interaktivní výstavní projekt na toto téma pro děti i dospělé, který bude vznikat ve spolupráci s místními základními školami.

Ilustrační foto: Podkrušnohorský zoopark Chomutov.